Miben különbözik egymástól a lekvár a dzsem a szósz és a mártás?
a dzsem zselésebb állagú, mint a lekvár, ha jól emlékszem. a lekvár kenhető állag.
a szósz és a mártás sűrű de folyós állagú.
nem ugyanúgy készül, hiszen a szószt és a mártást fűszerezni lehet, kis keményítőt is szoktam bele tenni, hogy sűrítse+vizet is adok hozzá, míg a lekvárhoz csak maga a gyümölcs kell, esetleg cukor, hogy édesebb legyen +van aki tartósítószert is tesz bele, vagy zselésítő anyagot.
De akkor alapvetően pont ugyanolyanok, csak apró-pici dologban térnek el. Lekvárból-dzsemből lehet mártást készíteni csak egy kis vízzel fel kell hígítani, nem? Illetve fordítva, ha azt amit előbb mártásnak készítettünk besűrítjük akkor az lekvárként is "eladható" a következő étkezésnél.
A tartósítószerezés külön téma, azt lehetne mindegyikbe rakni.
A lekvár csak gyümölcs és cukor, önmagától sűrűsödik be. A dzsem kevesebb gyümölcsöt tartalmaz és van benne zselésítő anyag.
A mártás darabos gyumolcs van, a szósz paszirozott vagy turmixolt
3.1. LEKVÁR, ÍZ MÉ 2-601/3/1
Élelmiszer-kategória (1129/2011/EU rendelet szerint): 4.2.4.1. 3.1.1. A termék meghatározása
Olyan készítmény, amely a felhasznált gyümölcsöt (gyümölcspulpot) részben darabos formában és/vagy áttörve (passzírozva) tartalmazza, ízek esetében csak áttörve.
Az egyféle gyümölcsből készülő lekvárok, ízek esetében más gyümölcs is hozzáadható velő vagy lé formájában az állomány, az íz vagy a szín javítása céljából, de annak mennyisége a megnevezésben feltüntetett gyümölcs mennyiségének legfeljebb 10%- (m/m-)a lehet.
A megnevezésben feltüntetett gyümölcs aránya azonban nem csökkenthető, és a gyümölcstartalomnak meg kell felelnie a 3.1.3.1. pontban szereplő követelményeknek. A kétféle gyümölcsből készült lekvárfélék, ízek esetében a megnevezésben az első helyen feltüntetett gyümölcs aránya az összes gyümölcsfelhasználás 50–75%- (m/m-)a között legyen.
Kivételt képeznek a nagyon jellegzetes, aromás gyümölcs felhasználásával készült lekvárok (sárgadinnye, passiógyümölcs, ananász, papaja, citrom és gyömbér), amelyek esetében az aromás gyümölcs aránya legalább 5% (m/m) legyen.
A három- vagy a többféle gyümölcsből készült, vegyes lekvárkészítmények, ízek esetén a legnagyobb mennyiségben használt gyümölcs aránya ne haladja meg a 75%- (m/m-)ot.
Sütésállónak nevezhető a termék, ha a gyártó által a címkén feltüntetett paraméterek mellett a jellemző tulajdonságait megőrzi.
Dzsem
– A ”dzsem” cukor, pulp és/vagy egy- vagy többfajta gyümölcspüré és víz megfelelő kocsonyás állományú keveréke.
A citrusdzsem előállítható egész, csíkozott és/vagy szeletelt gyümölcsből is.
1000 g késztermék pulp- és/vagy gyümölcspüré-tartalma nem lehet kevesebb, mint:
– 350 g
– 250 g
– 150 g
– 160 g
– 60g
általános szabályként,
piros ribiszke, madárberkenye, homoktövis, fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében,
gyömbér esetében, kasualma esetében, passiógyümölcs esetében.
– Az ”extradzsem” cukor, egy- vagy többféle sűrítetlen gyümölcspulp és víz megfelelően zselés állapotú keveréke. A csipkebogyó, a mag nélküli málna, fekete szeder, fekete ribiszke, áfonya és piros ribiszke extradzsem előállítható az adott gyümölcsből készített sűrítetlen püréből is. A citrus extradzsem előállítható egész, csíkozott és/vagy szeletelt gyümölcsből is.
Alma, körte, szilva, sárgadinnye, görögdinnye, szőlő, sütőtök, uborka és paradicsom más gyümölccsel keverve nem használható extradzsem előállításához.
1000 g késztermék pulptartalma nem lehet kevesebb, mint:
– 450 g
– 350 g
– 250 g
– 230 g
– 80g
általános szabályként,
piros ribiszke, madárberkenye, homoktövis, fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében,
gyömbér esetében, kasualma esetében, passiógyümölcs esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!