Mit szoktatok főzni a családnak? Már nem tudok mit kitalálni.
2-2,5-3 éve tudok(kezdtem) főzni, amióta a legkisebb gyerekem megszületett.
Amiket tudok:
Levesek:
Húsleves,
Bableves,
Lencseleves,
Franfurti leves
Második:
Tarhonya,
Pörkölt tésztával, vagy nokedlivel, rizzsel
Paníros hús (liszt, tojás, prézli, vagy prézli, tojás, prézli) rizzsel, tésztával, vagy krumplival
Rakott karfiol
Máj rizzsel, tésztával, vagy krumplival
Krumplis tészta
Tejfölös pörkölt
Spagetti
Nézegess recepteket a neten, lépj be főzős csoportokba, ott kapsz majd sok ötletet :)
De én amúgy változatosan főzök, megnézem mi van itthon és az alapján döntöm el mi legyen.
Tisztelt kérdező!
Az általad felsorolt lista a tipikus "magyar konyha" ételeit tartalmazza. Esetleg érdemes volna egy kicsit újítani, megismerkedni más konyhák, más nemzetek ételeivel is, esetleg a szokásos magyar ételeket elkészíteni egy kis csavarral.
Ha már a fenti listánál tartunk (ez most egy kissé hosszú lesz):
Húsleves: Számomra ha minél gazdagabb, annál jobb. Szeretem ha minél többféle zöldség kerül bele. Pl.: Sárga-, fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokagyma, petrezselyem, kelkáposztalevél v. kelbimbó, zöldborsó esetleg kevés gomba vagy karfiol. Hús szempontjából igazából az egyén dönti el, hogy mennyire akarja húsosra, ill. a hús vagy a zöldségíz domináljon.
Esetleg itt egy recept: [link]
Másik dolog, amivel a levest igazán fel lehetne dobni, az a levesbetét vagy „töltelék”: [link]
Ezzel egy olyan kiadós levest lehet készíteni, hogy utána az ember már „szinte” már nem is fog vágyni másikfélére.
Tudnék adni esetleg tippet a lencselevesre (esetleg a Jókai bablevesre) is – ugyanis nemrég jómagam is azt főztem szilveszter alkalmából. Lényeg hogy ami elsősorban kell hozzá, az jóféle (véletlen sem gyorspácolt) házi füstölt csülök (jobb maszek hentestől vagy piacról).
A csülköt először megnézzük, mennyire sós. Kis szeletet levágunk és ha nagyon sósnak találjuk, akkor főzés előtt javasolt beáztatni 1,5-2 órával. Aztán berakni egy lábasba, amibe pont belefér, felönteni vízzel, ami éppen ellepi, 2-3 szem babérlevél, pár gerezd fokhagyma, kis fej vöröshagyma, kevés szemes bors, majd nagyon alacsony lángon elkezdeni főzni. (Kb. ez egy félnapos művelet. Hústűvel lehet ellenőrizni hogy mennyire puhult meg, ha a tű úgy hatol át a bőrön és a húson is, mint a vajon, akkor jó.) A csülöklevet utána leszűrni, félretenni.
(Mi a csülkön nem szeretjük se a bőrt, se a hájas részt, azért azt mindig lefejtjük, de felhasználás céljából ez egyéni ízlés kérdése.)
Miután a lé kihűlt, a tetejére kiült zsírréteget eltávolítani (a zsiradékot esetleg föl lehet használni később a leves berántásához – nálunk nem szokás a rántás, mert a leves ezáltal sokkal könnyebben „csúszik” tapasztalás szerint, ajánlott inkább a jóféle házi skarlátvörös pirospaprika).
A csülök alaplevét ezek után föl lehet használni lencseleves vagy pl. bableves készítéséhez – töménységtől függően lehet vízzel hígítani, plusz a lefejtett csülökhúsból keveset hozzáadni a leveshez (a maradék alaplevet pedig lefagyasztani későbbi felhasználásra). Valaki még ad hozzá paprikás lángolt füstöltkolbászt is, szintén ízlés dolga. Nálam itt az alap zöldségek: Sárga-, fehérrépa, karalábé, zeller, csomag petrezselyem, kis fej vöröshagyma, piros (és esetleg erős) paprikapor.
Ugyanúgy föl lehet használni a csülökléből egy keveset a frankfurti leveshez, plusz még tenni bele füstölt, lángolt kolbászt. (A füstös íz igazán jó ízt ad a levesnek).
Ami a „másikféléket” illeti:
A lehetőségeidhez mérten próbálj meg mindig valami újítást kipróbálni.
- Pl.: ott a rizseshús. Általában sertéshúsból (comb, lapocka, tarja) csinálják
Viszont amit én tudok javasolni újítás gyanánt, hogy sertéshús helyett próbáld ki a pulyka felsőcombot és sima rizs helyett jázmin rizst használj – ad egy igazán különleges aromát az ételnek. Ha azt akarod, hogy minél szaftosabb, és kiadósabb vm. ízletesebb legyen, csináljad meg úgy, hogy kicsit „lecsós” jellegű legyen. Azaz a szokásosnál több paprika és paradicsom kerüljön bele, mintha lecsót főznél. Azaz megcsinálod a pörkölt alapot (én előbb a vöröshagymát dinsztelem meg, utána jön rá a fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, folyamatosan kevergetve hagyom, hogy kisüljenek az ízek, ami a tökéletes pörköltalaphoz kellenek, aztán rakom rá a köményt és a borsot ízlés szerint – szintén hogy az ízek kijöjjenek, utána félrehúzom, és jöhet rá a pirospaprika) de ez egyéni ízlés kérdése. Az alap lecsó arányai 1 vöröshagyma, 2 paradicsom és 4 paprika adagonként (ez amúgy nincs kőbe vésve).
Mondjuk meg lehetne csinálni a rizseshúst akár zöldségesen is:
A resztelt májat tudnám ajánlani reggeli gyanánt is egy kevés felvert tojással (esetleg az általam előzőleg írt pörköltalappal elkészítve, esetleg egy kis kakukkfűvel megbolondítva).
A krumplistésztát pedig meg lehet bolondítani egy kis házi füstölt kolozsvári szalonnával. A lényeg, hogy a szalonnát (ha nem elég zsíros) olajon vagy zsiradékon zsírjára lepirítjuk, utána kiszedjük, félretesszük, aztán ezen a zsiradékon kezdjük el dinsztelni a hagymát, majd a pörköltalapot, és miután a krumplit a tésztával összekevertük, jöhet bele vissza a szalonnakocka. Én egyébként egy tepsiben sütőben még rá szoktam kicsit pirítani, hogy ilyen „slambucos” jellege legyen. Nyáron, kovászos uborkával a legjobb.
De ez csak pár hazai étel felturbózott változata volt.
(Az én javaslatom, hogy a fenti javaslatok közül nem szükséges mindent betű szerint követni. Az embernek az egyéni ízlése döntse el, hogy az adott ételt milyen ízvilág szerint akarja megfőzni.)
Viszont én azt javaslom, hogy ha az ember egyénileg főz, akkor érdemes mindig az újításokra törekedni, nem pedig leragadni a „megszokottnál”.
Esetleg itt a főzelék újra gondolt változata:
Hozzá a fasírt „skót módra”:
Viszont ott van még a külföldi konyha, megannyi érdekes és izgalmas étellel. Pl. a görög muszaka, a francia ratatouille vagy casserole (azaz a rakott egytálételek széles tárháza).
Esetleg az ázsiai konyha:
https://www.youtube.com/watch?v=yr-4eCde6qI
https://www.youtube.com/watch?v=Jnne-hzRUCA
Javaslom Tisztelt kérdező, hogy próbálj ki új recepteket, a lényeg hogy soha ne ragadj le a megszokottnál. Mert csakis így fogod tudni folyamatosan lenyűgözni a saját vendégeidet. ;)
Attó függ,milyen az ízlésetek.
Nálunk csak a magyar konyha megy.
Amivel kiegészítheted: főzelékek (nagyon könnyű,gyors),gulyásleves,fasírt,rakott sajtos csirkemell pl.
Hat ennyi lepontozast sem lattam egy fozos kerdesnel :D nem ertem mi a baj azzal, hogy valaki leirja mit foz.
A kerdesre annyi, hogy keresgelj neten, van egy csomo nepszeru fozos oldal, meg a youtubeon videok, sok egyszeru de finom recepttel
16-os: szerintem megint elökerült egy idióta, aki lepontoz, ez az öröme.
Kérdezö: írd be itt a keresöbe a "mit fözzek", "mit fözöl", "mi legyen az ebéd" meg hasonló címszavakat, rengeteg régebbi kérdést találsz, ahol felsorolnak sok száz ételt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!