Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell csinálni a grízgalus...

Hogy kell csinálni a grízgaluskát? Az enyém mitől főtt szét atomjaira?

Figyelt kérdés
2021. dec. 18. 15:56
 1/6 anonim ***** válasza:
88%

Én nem csinálok semmilyen hókuszpókuszt, belekeverem a tojásba a grízt, nagyjából lágy nokedlitészta állagúra, sózom, borsozom, ha van, akkor vágok bele friss petrezselyemzöldet és állni hagyom.

Nagyjából 10 perc, amikor már összeáll és formázható, akkor éppen csak a mocorgó vízbe (tilos forrnia!) finoman beleeresztem őket.

Szemmel is látható, amikor megdagadnak és feljönnek a vízben, akkor jók.

2021. dec. 18. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
65%

Ugyanannyi gramm gríz, mint tojás. Pici só.

Egy órára be a hűtőbe.

Felforrt vízbe só, kiskanállal kiszaggatni, majd levenni a tüzet, éppen csak gyöngyözön. Fedő.

Mikor feljöttek a tetejére. Elzár. 5 perc múlva kész.

2021. dec. 18. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
86%

1-es, 2-es is jól írja: állnia kell minimum 10 percig, hogy grízszemek megduzzadjanak.

Ahogy én csinálom pluszban: teszek bele egy teáskanál zsírt, vagy olajat és úgy keverem össze. (Grízgaluskánál a zsír jobb.)

Nem külön főzöm ki, hanem a takarékra vett levesbe szaggatom egyenként fél teaskanálnyi mennyiséget.

Azért megy szét nálad, mert túl hígra csinálod. El kell találni, mert az ellenkezője se jó. Ha túl sok búzadarát raksz a tojáshoz és a zsiradékhoz, nem hagyod állni, akkor meg olyan kemény lesz, hogy fél óra alatt sem puhul meg. Max. a külseje.

Sokat kísérletezgettem vele én is, mire eltaláltam az arányokat.

2021. dec. 18. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Megvan a hiba: Nem pihentettem és főtt a víz, mint a bolond :)


Köszönöm.

2021. dec. 18. 17:20
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szívesen!:)

Majd legközelebb írd meg, hogy hogy sikerült!

2021. dec. 18. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
55%

Ja és ami még nagyon fontos, amikor a vízbe ereszted (én soha nem merem levesben főzni, de utána még gyorsabban is romlik) akkor SOHA ne keverd meg!

Itt egy nagyon jó videó róla:

https://www.youtube.com/watch?v=eGbrjSXFli4

Már több 2 receptben is láttam, olvastam, hogy nem sózzák meg, csak a főzővizet, mert állítólag nem nő meg akkorára mint kellene, de én mindig megsózom és tökéletes.

Ennek ellenére te inkább hallgass Szokyra, elvégre ő a profi, nem én.

2021. dec. 18. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!