Mit süssek? Karácsonyra szeretnék valamilyen egyszerű de nagyszerű mutatós húsételt készíteni, bármilyen húsos receptet szívesen fogadok.
Pácolt pulykamell zöldségekkel :
Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
1 cukkini
1 piros húsú paprika
1 fej hagyma
2 evőkanál tejföl
A pácoláshoz
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál szárított bazsalikom
1 kávéskanál szárított oregano
1/2 kávéskanál őrölt rozmaring
1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
2 evőkanál oliva olaj
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Egy jól zárható műagyag dobozba keverjük össze a pácoláshoz a fűszereket, ízesítőket az olajjal és a citromlével. Tegyük bele a kockára vágott húst és jól keverjük össze. A húst rakjuk egy éjszakára hűtőszekrénybe.
Másnap a hagymát, a paprikát és a cukkínit vágjuk csíkokra. Teflon serpenyőben először a húst süssük pirosra, majd vegyük ki egy tányérra. Ezután ugyabban a serpenyőben süssük addig a zöldségeket, amíg puhulni kezdenek, aztán tegyük vissza az edénybe a húst. Ha elpárolgott volna a zöldségek leve, akkor öntsünk alá 0,5-1 dl vizet, s lefedve páruljuk még néhány percig. Mielőtt valamennyi víz elfőne keverjük hozzá a tejfölt.
Tanácsok:
Köretnek kis szarvacska tésztát, vagy párolt rizst ajánlok hozzá.
Joghurtos-kekszes csirke :
Hozzávalók:
joghurt vagy kefír ízlés szerint
csirkehús
fűszerek
sós háztartási keksz
pici olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkehúst (én a mellét szoktam) nagyobb darabokra vágom. A joghurtot fűszerezem sóval, fokhagymával, borssal ételízesítővel, gyömbérrel, egy csipetnyi chillivel (tulajdonképpen mindenki azzal, amivel szereti). A húsokat beleteszem, és legalább 2 órán át pácolom benne. A sós kekszet sodrófával prézliszerűre összetöröm, a joghurtból kivett csirkedarabokat beleforgatom, és sütőpapírral bélelt, kicsit megolajozott tepsiben aranybarnára sütöm. Mindenféle köret illik hozzá.
Sajtmártásos husi :
Hozzávalók:
8-10 szelet karaj
1doboz szeletelt gomba
1doboz gombas kremsajt
so
bors
keves olaj
Elkészítés:
Az olajon a husikat megsutogetjuk,csak utána sozzuk,borsozzuk, felontjuk annyi vizzel hogy epp ellepje,és puhara pároljuk.Amikor megpuhult,hozzáontjuk levestol a gomba konzervet,és osszeforraljuk.Tartalékoljuk a gázt,es lassan hozzarakjuk a sajtokat,és adig amig bele nem olvadnak,lassan kevergetjuk.Szugség szerint sozzuk, esetleg borsozzuk.
Tanácsok:
tésztavalajánlom,mindenkinek ízleni fog§
Jó étvágyat hozzá!
Név: Sörös csirke, a család kedvence
Kategória: Húsételek
Hozzávalók: Csirke mell és csirke comb kb. 8-10 szelet
2 dl sör
vaj a csirke megpirításához
2 dl tejszín
20 dkg szalonna
1 doboz gomba
1 fej hagyma
só
Elkészítés: A csirke szeleteket besózom, és forró vajban kisütöm.
Ha kész tepsibe teszem, a hagymát a szalonnát picit megpirítom, majd belekeverem a gombát. Én megszoktam fűszerezni egy pici borssal és vegetával.
A hagyma, szalonna, gomba egyvelegét a húsra öntöm.
A tejszínbe elkeverek egy pici vegetát és ráöntöm az egészre.
A végén a 2 dl sörrel meglocsolom.
Addig sütöm amíg szép piros nem lesz.
Vaníliás áfonyás csirkemell :
Hozzávalók négy személyre:
2 db dupla filézett csirkemell
25 dkg sárgarépa
25 dkg gomba
5 dkg cukrozott vörös áfonya
5 dkg mandulapehely
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1/2 mokkáskanál bourbon vanília
1 mokkáskanál füstízű só
1/2 mokkáskanál tormapor
1/2 mokkáskanál mangópor
1 mokkáskanál só
1 késhegynyi őrölt fehérbors
Elkészítése:
A répát és a gombát megmossuk, megtisztítjuk,
négyfelé vágjuk.
Egy fél evőkanál olívaolajjal kikenünk egy hosszúkás tortaformát.
A répát, a gombát és a mandulát rétegesen a tortaformába rakjuk, a rétegeket megszórjuk a füstízű sóval. Az utolsó réteg mandula legyen, amelyet lelocsolunk fél evőkanál olívaolajjal.
Közepes hőmérsékleten negyven percen át sütjük, ezalatt a hús is elkészül.
A csirkemelleket megtisztítjuk és keresztben kettévágjuk.
Sózzuk, serpenyőben olívaolajon, magas hőmérsékleten megpirítjuk a szeleteket.
A hőmérsékletet takarékra állítjuk, a hús mellé dobjuk az áfonyát.
Rászórjuk a tormaport, a vaníliát és a mangóport, megforgatjuk, és felöntjük 2 dl vízzel.
Időnként megkeverve húsz percen át puhítjuk az ételt.
Amikor elkészült, a csirkére halmozzuk az áfonyát, és az elkészült körettel tálaljuk.
Zöldborsós csirkeragu
* Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
90 dkg zsenge zöldborsó
2 evõkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
3 kis szál sárgarépa
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 evõkanál kukoricakeményítõ
ízlés szerint õrölt fehérbors
só
* Elkészítés:
A kukoricakeményítõt 1-2 evõkanál vízzel simára keverjük.
A húst vékony csíkokra vágjuk, forró olajon pirosra sütjük és kiszedjük. A megmaradt olajban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a gyömbért, beletesszük a vékony csíkokra vágott sárgarépát, a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve pároljuk. Hozzátesszük a húst, ráöntjük a kukoricakeményítõt és készre fõzzük. Aki szereti szórja meg késhegynyi chiliporral, még finomabb.
Jó étvágyat!
Pirított csirke gombával
Hozzávalók: 2 db csirke, 25 deka vaj, 5 deka hagyma, fél deci paradicsom, egy deci fehérbor, só, bors, petrezselyem, 25 deka rizs, 20 deka champignon.
Veszünk 2 db középnagyságú húsos csirkét, negyedekre felvágjuk, olyképpen, hogy a gerinccsont ne kerüljön bele. A bõrét lenyúzzuk és a húst megsózzuk és lisztbe mártjuk. Az így elõkészített csirkét tûzálló edényben , 25 deka olvasztott vajban megpirítjuk, utána a húst darabonként kivesszük egy tányérra és ugyanabban a vajban pirítunk kb. 5 deka finomra vágott hagymát, 20 deka tisztára mosott és felszeletelt champignon gombát s egy kis törött borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fûszerezzük, 1 deci fehérborral felöntjük és fél deci paradicsompürét adunk hozzá. Ezután a pirított csirkét visszahelyezzük s puhára megpároljuk (ha a szükség megkívánja, akkor 1-2 deci húslevessel meghigítjuk a párolás közben). Általában párolt rizzsel szokták feltálalni.
Csirke és alma sajttakaró alatt
Elkészítés: A csirkemellfilét szeletekre vágjuk, és vajon kicsi sóval
megpároljuk egy serpenyőben. Egy másik serpenyőben szintén vajon kb. fél centi vastag almaszeleteket párolunk.
A Knorr sajtszósz Rafinériát az előírtnál kicsit sűrűbbre elkészítjük.
Egy kivajazott tepsibelerakjuk a csirkehúst, minden szeletre egy almát rakunk, bevonjuk a sajtszósszal, és esetleg egy kevés
reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben átsütjük, míg a sajt megpirul kissé a tetején.
Megjegyzés:
Elkészítési ideje kb. 45 perc, s pillanatok alatt elfogy! Alma helyett készíthetjük ananászszeletekkel is! Burgonyapürével isteni finom! Ez egy nyerő recept! Tuti siker!
Csongrádi tepsis csirke :
Hozzávalók:
1 csirke (kb 1,30 kg),
1 kg burgonya,
4 keménytojás,
2 dl tejföl,
10 dkg füstölt szalonna,
4-4 paradicsom és paprika,
só,
a bundázáshoz liszt, tojás;
sütéshez olaj
Elkészítés:
A csirkét nyolcfelé vágjuk és besózzuk. A darabokat lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. Hasonlóan karikákra vágjuk a tojásokat, paradicsomot, paprikát. 5 dkg apróra vágott szalonnát ropogósra sütünk, zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat, majd egy réteg burgonyakarikával kibéleljük. A zöldpaprika-paradicsom szeletekkel befedjük, és a tejföl felével meglocsoljuk. Ezután a megsütött csirkedarabokat sorban rárakjuk, majd befedjük tojáskarikákkal és a maradék paradicsom-paprika szeletekkel. A tetejére fektetjük a maradék szalonnaszeleteket, befedjük a megmaradt burgonyával, és tejföllel leöntjük. Szép pirosra sütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!