Más szerint sem damaszkolt acél ez a szakácskés?
Egy népszerű youtuber szakács hívta fel a nézői figyelmét, hogy az edényshop-ból az ő kódjával 15% kedvezménnyel lehet rendelni Carl Schmidt Sohn KONSTANZ séf kést. Én is rendeltem egyet, és acél szempontjából tényleg messze jobb mint amik itthon voltak, de szerintem nem damaszkolt, vagyis nem többrétegű acélból van. Ipari mennyiségben nehéz is volna szerintem gyártani. Olyan a rajzolata mintha valami géppel rajzolták, gravírozták volna. Illetve nem is sima, mint mikor polírozással hozzák ki. 3 késem is van ebből a szériából és mindegyik nyelének tövében ott van keresztben egy csík is, hiába más a mintája.
Aztat amire te gondolsz, DAMASZKUSZInak hívják. Így olvass utána.
Tényleg rohadt drága, de nem megoldhatatlan a tömeggyártás.
#2 Igen damaszkuszi acélnak hívják, de maga az eljárást meg damaszkolásnak, és a kérdésem erre vonatkozott, hogy más szerinte se ezzel az eljárással készül?
https://www.youtube.com/watch?v=0Elaj75ZCro
Az a bibi, hogy a mintának láthatónak kell lenni, hiszen kovácsolás után, csiszolással jön elő, de nem kitapithatónak. Sőt a vágóél és a rajzolat találkozásánál végig van egy kis gödör is.
Tisztára mintha valami géppel préselték volna az élt, utána meg valamilyen gravírozófejjel rajzoltak volna neki mintát, ebből gondolom, hogy csak amolyan vevőcsábító, de 17 ezerért nemvalószínű, hogy eredeti eljárással készült penge.
Ez nem klasszikus damaszk acél, hanem valami laminált dolog.
A 62 HRC is fura, ilyen üvegkeményre edzve nagy lehet az él kipattanásának a veszélye. Meg ha majd fenni kell, az se lesz egyszerű. Már ha igaz az adat. Valamint ha rendes damaszk acél lenne akkor tuti, hogy nem 12eFt-ér árulnák hanem a többszöröséért.
A damaszkolásnak az a lényege, hogy 2 különböző minőségű acélt többszörösen egymásba hajtogatnak és újra kinyújtanak sokszor egymás után. Emiatt a csiszolt vagy maratott felületén jellegzetes összefonódó virágminta szerű rajzolat látszik.
Ennél a késnél csak egyszerűen egymásra lapolták az acélokat, nem volt hajtogatás. De simán lehet az is, hogy kamu lézergravírozott a rajzolat.
Azért terjedt el annak idején a damaszkolási technika, mert régebben nem tudtak egységesen jó acélt gyártani, aminek a szívóssága és a keménysége egyaránt megfelelő lett volna. Így a különböző rétegek közül az egyik a szívósságot adta, a másik a keménységet ami összedolgozva jobb eredményt adott mint külön-külön.
Mára inkább csak díszítő szerepe van ennek a technikának, manapság jobb anyagminőségű homogén szerkezetű acélokat tudnak már gyártani. Ráadásul a damaszk acél a szerkezete miatt hajlamos a korrózióra is.
Szóval az így gyártott kések inkább vitrinbe való díszek mint munkaeszközök.
Én ezt a kést munkára biztos nem venném meg. Mondjuk dísznek se mert ronda.
Most látom te máshol vetted, ráadásul drágábban. Az adatok se egyeznek, pedig ugyanaz a kés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!