Milyen ételt készítsek, vendégség lesz nálunk hétvégén?
Desszertnek gyümölcs saláta, vagy növényi tejjel/tejszínhabbal készült puding.
Levesnek lencsedahl esetleg? Foetelnek falafel, vagy cigkofte krumpligratinnal?
Szerintem alapgondolatként levest, körítést, desszertet vegán módra készítsd, főételnek az egyik résznek valami húsosat, a vegánnak meg párolt/sült/pirított zöldségféléket, vagy ha van kedved, akár diófasírtot is csinálhatsz. (Ez a nem-vegánoknak is szokott ízleni, hacsak nem előítéletesek)
A neten van több "mindenmentes" oldal, ott sok ötletet talász glutén és tejmentes receptekre.
Levesnek valami zöldséglevest tudnék elképzelni (természetesen hús, tejszin, tojás és tészta nélkül), zöldsdégchipsszel tálalva. (Esetleg a húsevöknek külön baconchipszet is készíthetsz, csak a két téma teljesen elkülönítve készüljön)
Körítésként a hagyományos krumpli-rizs mellett (krumplipüre a tej miatt nem jöhet szóba), de gnocchi, vagy egyéb tésztaféle is belefér, a főételtől függően, illetve párolt zöldségek is mehetnek, de általában nem jó, ha túl puhára készítik.
Desszertként egy gyümölcssaláta szerintem mutatós is és mindenkinek belefér.
A diófasirthoz egy jó recept:
Ez szintén finom főétel vegánoknak:
Hogy itt mindig olvasok valami újdonságot!:D Diófasírt, nagyon tetszik és egy teljesen egyszerű recepttel fogom kipróbálni mert az a Zizis elég sokösszetevős. [link] Az ízélmény gondolom ezzel is meglesz, aztán szoktam variálni ha bejött.
Életemben először most egy hete olvastam olyanról, hogy létezik fasírtpor! Mindenféle növényből, ezek is teljesen húsmentesek és iszonyat egyszerűek mert csak vízzel kell összekeverni. Nem tudom milyenek, nem próbáltam még, de amikor ennyi mindennel készülsz, akkor biztosan jól jön egy ilyen könnyen és gyorsan elkészíthető fogás.
Amit még tanácsolok, mert a lehetőségek tárháza végtelen, hogy kérdezd meg a két "kakukktojást", hogy mik a kedvenc ételeik. Végülis csak "sógornőd" meg unokatesód kell. Én legalábbis így szoktam ha különleges étrendest várok vendégségbe, így pontosabb képet kapok mire kell figyelnem és milyen ételek felé orientálódjak.
Nos, ősz lévén én tuti bedugnék egy hatalmas sütőtököt a sütőbe.
Egy részét kockára vágnám, olajjal, fűszerekkel, ez lenne a vegán fogás feltéte.
A másik részéből készülhetne a vegán desszert. A lisztet helyettesítheted darált dióval, a tojást banánnal, mondjuk egy banánkenyér, vagy muffin, a mindenevőknek mehet mellé egy kis vaníliával kikevert tejszínhabos mascarpone.
A levesnek tuti francia hagymalevest csinálnék, és ha nagyon villantani akarok, vennék kis cipókat, és abban tálalnám. Ebben az esetben is lehet opcionális a sajtos, vagy sima pirítós. A lisztérzékenynek is lehet lisztmentes kenyeret venni.
A főételnek a húsevőknek csinálnék egy lassan sült sertéstarját, csontjával együtt betenném egy Pataki tálba, sok-sok fűszerrel, fokhagymával.
A köret egyértelműen házi fűszeres, héjas burgonya, mindenki eheti.
A vega főétel pedig egy curry lenne, amiből bárki ehet.
Zöldségkrémleves (növényi tejföllel (vegaföl/Dr.oetker creme vega) vagy növényi tejjel) gluténmentes krutonnal
Pho leves rizstésztával és tofuval
Köleses Vegan füstös magyaros fasírt (bakefree) rizzsel és párolt zöldségek
Arrabiata kölestésztával (Éden Prémium)
Fokhagymás gnocchi (shar)
Grillezett tofu
Meggyes/almás rétes rizslapból
Gm. (Vegán) gofri alap (diawellness) gyümölcskompóttal
Gyümölcssaláta
Sült alma karamellszósszal
Tiramisu növényi habtejszínnel (Schlagfix 1l cukrozott) és gluténmentes babapiskótával (Schar)
Haas puding növényi tejjel és növényi habtejszínnel
Torta (Bakefree piskóta alap 1kg/ Szafi karobos piskóta alappor)(Diawellness Tortakrém expressz növényi tejjel) és gyümölcsszósszal
(Ilyen boltban dolgozom)
Bocs, egy megjegyzés: lehetöleg ne kész ilyen-olyan porokból meg alapokból készíts bármit is, mert egyrészt a legtöbb nem vegán, nem glutén és tejmentes, másrészt általában elég sok adalék van bennük, ami miatt sokan nem tudják megenni.
(meg a Szafi-s cuccok többsége igencsak megosztó)
#8 Vegan fasírt keverék: összetevők: kölesliszt, csicseriborsó liszt, quinoa liszt, bambuszrost, útifű maghéj liszt, gm sörélesztő pehely, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, majoranna, petrezselyem, zsálya, kaporlevél, fokhagyma (persze ki lehet keverni otthon is, de ez már kész van és semmi olyan nincs benne, ami tartalmaz tejet vagy glutént)
Még nyomokban sem, mert azt minimum kötelező ráírni akkor a csomagolásra, hogy tejet feldolgozó üzemben készült vagy tartalmazhat
Ettöl függetlenül pl. a sörélesztöpelyhet sok vegán nem fogyasztja, meg az ilyen keverékeket sem. (Meg szerintem borzasztó ízük van, de ez magánvélemény)
Ettöl még nem kell lepontozni, ezek tények, a vegánok többsége friss alapanyagokat használ az ételekhez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!