Mennyi idő alatt puhul meg a beáztatott tarkabab?
Legegyszerűbb, ha este beáztatod. "Túlázni" nem fog.
Mondjuk én már évek óta nem áztatgatok és mégsem kell órákig főznöm a babot.
Teljesen felesleges áztatni
Ennek akkor volt értelme, amikor 100-200 + éve több éves hüvelyeseket főztek meg, manapság a boltban max 12 hónapos a bab, de most novemberben inkább csak 2-3 hónapos, értelmetlen beáztatni.
Azért van ennyire keveredés, mert a babok fajtája sem egyforma, az sem mindegy, mióta tárolják, mennyire száraz és mennyire hideg helyen, mert mind erösen befolyásolja a fözési idöt.
A beáztatásnak részben a nedvességtartalom helyreállítása a célja, viszont részben a nehezen emészthetö anyagok egy része eltávozik a hüvelyesekböl, evés után nem puffaszt fel annyira.
Az meg nem igaz, hogy régebben több évig tárolták a babot, mert egyrészt nem volt annyi, hogy maradjon tárolni érdemes mennyiség, másrészt a maradékot elvetették a következö évben, azaz mindig termett friss.
A polc mélyén találtam egy rég elfelejtett zacskó bolti babot, 2022 végi lejárattal. Szóval minimum 2, de inkább 3 éves lehetett.
Éjszakai áztatás megvolt, de így is a közel 3 óra lett a befutó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!