Hogyan lehet helyrehozni egy nagyon rozsdás grilltárcsát?
Sziasztok!
Kaptunk egy nagyon aranyos, de sajnos rettenetesen rozsdás kis grilltárcsát.
Ilyet: [link]
Szeretnénk rendbe hozni, viszont nem tudjuk, hogy hogyan. Drótkefe + sarokcsiszoló és drótkorong? Azzal nem tesszük tönkre?
Ti hogy szoktátok csinálni? Illetve ha már megszabadult a rozsdától, hogyan kell eltárolni?
Köszi a segítséget!:)
Fel kell csiszolni, és polírozni.
Géppel, vagy kézzel, ez attól függ mik a lehetőségeid, meg mennyi időd van.
Fémtisztára, tükörfényesre. Kevesebbel ne elégedj meg. Géppel ez nem egy nagy meló.
Utána:
Érdemes elolvasni ezt a cikket, még ha nem is tárcsás sütőről szól, az alapok használhatóak. Lehet úgy kezelni egy ilyen öntöttvasat, hogy a felületi atomszerkezetbe bediffundáljon a zsír, ezt ipari körülmények közt is használják, csak magasabb hőmérsékleten rövidebb idő, és egyszerűbb a kivitelezés, mit háztartási körülmények közt.
Ha pedig a hagyományos megoldásokat nézzük, minden sütés után úgy kell elrakni, hogy füstöltszalonnával alaposan át kell dörzsölni a felületét.
Nem étolaj, nem sima zsír... megromlik, megavasodik, rágumisodik. Füstölt szalonna bőrével jól át kell dörzsölni, az a tuti.
...4-es vagyok, egyben "veterán" katona is, (plusz véletlenül pont szakács is) aki tisztított homokkal felületet festés előtt.
Többek közt az ilyenek mondatják velem, hogy a katonaság csak az igénytelenségre, és annak elviselésére tanít meg.
5-ös!
A beleégett, fekete zsír réteg, ami selymessé teszi a felületet, (mint egy régi öntöttvas palacsinta sütőnél, vagy egy jól kiégetett woknál) elég távolról integet a rozsdának... Annak nincs helye, ezt a felületkezelést nulláról kell felépíteni.
első körben rozsdátlanítod, ezt lehet csiszolóval és kémiai úton is. utána mikor tökéletesen rozsdamentes és tiszta, elkezded felépíteni az olajréteget. nagyon vékonyan bekened olajjal/zsírral MINDENHOL. a szalonnazsír tényleg jó. ezt ráégeted, az olajnak/zsírnak füstölnie kell. utána hagyod kihűlni. és ugyanezt vagy 5x megismétled. a tárcsa ettől feketévé fog változni, ennek így kell lennie, ez a jó. használat után elmosod (sima folyékony mosogatószerrel), vékony réteg olajat/zsírt rá (elég csak a sütőfelületre) és ráégeted.
itt tudsz róla bővebben olvasni: [link]
"Nem étolaj, nem sima zsír... megromlik, megavasodik, rágumisodik"
bármi megromlik, megavasodik, meggumisodik ami nincs rendesen ráégetve. a polimerizálódott zsír/olaj nem fog romlani meg gumisodni, de fontos hogy vékony rétegben szabad csak felvinni
"Vas edenyeken lerakodott 'reteg' kincs!!!"
a kérdező írta hogy rozsdás. te ennél rozsdás edényből?
"bármi megromlik, megavasodik, meggumisodik ami nincs rendesen ráégetve"
Jogos!
Ettől függetlenül hétköznapi használatban, nem mindegy, hogy ez 3 hónap, vagy 2 év alatt következik be, de az elméletet tekintve, jogos.
Sarokcsiszoló... más nem viszi le. Régebben készítettem sütőtárcsákat eladásra (52-75cm átmérővel), mindig kellett legalább órát flexxel csiszolni. Legtöbben csak kézzel csiszolják, de az igénytelen. Ha gödrök vannak azt pedig be kell hegeszteni.
Használat után el kell mosni és lekenni. Én disznózsírral szoktam, így nem rozsdál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!