Ezek az angol receptekben szereplő szavak mit jelentenek?
1. Strawberry Dump Cake
2. peach cobbler
Ok, azt gondoltam, de mit jelent pontosan? Hogy fordítanád magyarra a cobblert vagy a dump cake-t?
Mert a cobbler csizmát, cipészt, cipőt jelent szó szerint.
A dump cake esetén a dump elég sok jelentéssel bír.
Ha most magyarul akarom mondani, hogy sütöttem cobblert, milyen kifejezés mutatja legjobban, miről beszélek?
Cobbler [link]
"A cobbler az amerikai brit gyarmatokról származik. Az angol telepesek a megfelelő alapanyagok és főzőberendezés hiányában nem tudtak hagyományos szarvasgombás pudingot készíteni, ezért a pörkölt tölteléket egy réteg nyers, egymáshoz illesztett, sima kekszből, pogácsatésztából vagy gombócokból álló réteggel fedték be. Az 1859-ben feljegyzett cobbler elnevezés eredete bizonytalan: lehet, hogy az archaikus cobeler szóval áll összefüggésben, amely "fatálat" jelent, vagy a kifejezés annak köszönhető, hogy a feltétnek a "macskaköves" kőút látványa van, nem pedig a "sima" burkolaté, amelyet egyébként egy hengerelt tésztafelület képviselne."
A cookie azért EGY bizonyos kekszféle, nem egyezik a magyar szóval teljesen.
Másrészt nem állítottam, hogy a pizza angol, csak annyit, hogy nem magyar, de pl a döner meg a gyros sem angol, szóval nem igazán volt félreérthetö!
Nem tudod leforditani szó szerint.
3/ kommentelő leirta neked.
Ez egy amolyan sütemény fajta, amit az angolok készítenek. Így ha mondjuk megkerdezik hogy mit sütöttèl mond az eredeti nevét.
Nem kell, nem érdemes és nem is lehet lefordítani a neveket, az adott ételnek AZ A NEVE!
A legjobb esetben valamiféle körülírás lehetne, de annak sincs értelme.
Ahogy már írták, a pizzát sem nevezed paradicsomos-sajtos kenyérlángosnak, hanem marad az eredeti neve.
Ha valaki nem tudja, mi az, amiröl szó van, vissza tud kérdezni, vagy utána keresgélni a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!