Mit csináljak, ha nem tudok főzni?
Hülye vagyok kb bármilyen étel elkészítéséhez.
Gyerekkoromban a szüleim házimunka tekintetében liberálisak voltak velem, tanulás után, hétvégén nem kellett sokat besegítenem a házimunkába, én gyerekként meg nem különösebben igényeltem, hogy több óra tanulás után még főzzek is.
Tinikoromban párszor felmerült bennem az igény, hogy ezt-azt el tudjam készíteni, de csak nagyim mutatott ezt-azt néha, anyámék nem igazán engedtek főzni, mert egyrészt rossz volt a sütő (sokáig nem volt pénz újra), másrészt meg biztos úgyis csak bénáztam volna.
Most, lassan különköltöző egyetemistaként meg már kifejezetten ciki, amikor anyám a legváratlanabb pillanatban megkérdezi, hogy "hol ebédeeeelsz?", és a pofámról lesül a bőr, hogy engem huszonévesen még kiszolgálnak. Az én koromban sokan már a párjukkal háztartást vezetnek, én meg... Mamahoteles srác vagyok.
Pár hónapon belül költözöm otthonról, szerintetek hogy tanuljak meg főzni?
Fozes ket-harom dologbol all:
-ismerni kell a kulonbozo technikak kozotti kulonbseget (parolas, dinszteles, fozes es sutes)
-tudni kell, hogy izben mi-mihez passzol
- ismerni kell az elkeszulesi idoket, hogy tudja az ember mit mi utan tesz a fazekba
Ennyi! :) Maris tudsz fozni :D
#2 igen, vannak, de hidd el, úgy is el lehet rontani ha minden lépést követsz!
Én sem tudok főzni 2 gyerekes anyuka létemre, anyukám sem nagyon tud, azt a keveset sem tanította meg nekem, más meg nem volt.
Próbálkozni szoktam én is, de nem éri meg a kukának "főzni"
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek
Nagyon jol, követhetöen ir recepteket. Az alapokat ebböl röhögve megtanulhatod.
Nagyon fontos, hogy ésszel főzz. Itt rontja el sok ember.
1, olvasd végig az egész receptet, ha kell többször és ÉRTELMEZD. Ha már a tűzön a hagyma és akkor kezdesz lapozgatni, hogy most mi is legyen, akkor már baj van. Nem kell bemagolni a receptet, de értsd, hogy mit csinálsz mi után és miért.
2, pakolj elő. Ne akkor keresd a hűtőben a tejet, mikor már ég oda a cucc. Minden legyen kipakolva, kimérve, megpucolva, összevágva. Aki gyakorlottabb és tudja mire mennyi idő kell, az már csinálhat olyat, hogy egyszerre fő az étel, ő meg aprít vagy mást csinál. Te még ne! Az eszközöket is előre keresd elő, mint fakanál, fokhagymanyomó, tésztaszűrő.
Ezzel el tudod kerülni azt is, hogy a főzés felénél rájössz, hogy cnincs otthon elég tejföl/sajt/tészta/bármi.
3, Kóstolj. Ilyen szokott ez lenni? Így szokott kinézni? Nyilván elsőre ne valami extrás, egzotikus cuccot főzz, amit nem ismersz, de nyilván ettél már normál hétköznapi kajákat.
4, nem szégyen nem mindent magadnak készíteni. Nem azt mondom, hogy élj fagyasztott cuccon én még a nokedlit is zacskóban vedd, de pl. a Penny tortellinije jó és csak valami szószt kell hozzá csinálni és eheted.
A 12-es "okosságát" már más ilyen kérdésnél is láttam, de még mindig nincs értelme. Most mit csináljon szegény kérdező, tanuljon külön dinsztelni? Annak mi a franc értelme, azt nem tudom, ez nem szakács iskola, hogy egy hétig csak hagymát szeleteljen éttermi technikával, mint a tankönyvben. Az életbenmaradáshoz és a magunknak főzőskézécshez nem kell ipari tanulói tételsor.
Hát még van egy hónap a nyárból, az alatt anyukádtól 1-2 egyszerűbb ételt meg tudsz tanulni. Kérd meg, hogy tanítson, hátha most már engedi és nem gondolja, hogy bénázni fogsz. Egyébként meg eleinte mindenki ügyetlen, senki nem született szakácsnak.
Tanulj meg tésztát kifőzni (rendesen, nem szétáztatott csirizt főzni!), ha az megy, 1-2 egyszerűbb feltétet már nem nagy kunszt csinálni rá. Példának okáért főtt tészta + túró + tejföl: túrós tészta. Főtt tészta + darált dió és cukor, vagy darált mák + cukor... folytassam?
Tudom, sokan rühellik a porokat, de ha tudsz tésztát főzni és van darált húsod meg bolognai mártás-porod, akkor abból már lehet egy tök jó főételt csinálni. Sőt. Az üveges mártások se ördögtől valóak, főleg míg kezdő vagy.
Tanuld meg a pörkölt-alap készítését, azzal elég sok ételt meg lehet oldani (csirkepörkölt, disznópörkölt, gomba- vagy tojáspörkölt, de még a paprikás krumplihoz vagy krumplis tésztához is jól jöhet.) A panírozás is könnyű, rántani egy csomó dolgot lehet - nem csak húst, de sajtot, zöldségeket, bármit.
Fogadd el, hogy eleinte párszor el fogod tolni. Nem baj, mindenki így kezdte.
Ja, és én is ajánlok egy receptes oldalt, amit kedvelek: cookpad
Általában lépésenként, fotóval illusztrált recepteket találsz rajta, én több ételt is megtanultam már onnan, lett 1-2 kedvenc szakácsom is, akinek a receptjei bejöttek.
Próbálkozz, keresd az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!