Hogy kell csinálni keményítőből gyümölcskocsonyát?
Az a helyzet, hogy sehogy.
Hogy sikerült, vagy még nem csináltad meg?
A keményítő totál másképp sűrít, mint a zselatin, vagy bármilyen zselésítő cucc.
A zselé az zselé, kocsonyásít.
A keményítő nem olyan "gumisra" sűrít, csak szimplán sűrít. Inkább puding állagú lesz.
Amúgy ahhoz, hogy keményítővel vágható sűrűséget érj el, 1 liter folyadékhoz olyan 10 deka keményítő kell.
De besűríteni is másképp kell, mint a zselével.
Keményítőt kevés hideg folyadékkal kell elkeverni, és a forrásban lévő többi folyadékhoz adni, és mivel ez aránylag nagy mennyiségű keményítő, nagyon gyorsan elkavarni.
Mivel sűrűsödni is másképp fog, mint a zselatin. (vagy tortazselé)
A zselé hidegen köt.
A keményítő azonnal, forraláskor már köt is, mondjuk azt mondom, kb. 80%-osra, és ahogy teljesen hűtő hidegre hűl, úgy még "behúz" egy kicsit.
4-es: több tévedésed is van.
A boltokban kapható tortazselék is a legtöbb esetben keményítöböl vannak.
A keményítö nem "csak" sürít, egész keményre is lehet készíteni, nem pudingos lesz!
A keményítöt sem úgy kell elkészíteni, ahogy írod - úgy csak csomós lesz meg fölöslegesen bonyolított az egész -, hanem a keményítöt kikevered a szükséges folyadékkal, elöször kevéssel és fokozatosan adod hozzá a többit. Ezután állanóan kevergetve felforralod, akkor tökéletes lesz.
A keményítönek éppen az az elönye, hogy hamar kezd megkötni, nem folyik el, és azonnal rögzíti a gyümölcsöket, illetve bevonja azokat. Viszont ahhoz idö és hütés kell, hogy teljesen bekössön.
5-ös, akkor okoskodás helyett nézzük a tényeket:
-A boltokban kapható tortazselében nem, vagy csak kisebb részben van keményítő, általában növényi eredetű, mert az állatiban lévő fehérjéket bontja némelyik gyümölcssav, algákból, hínárokból kivont, különböző zselésítő anyagok vannak bennük, még csak véletlenül se ugyanaz az étkezési keményítő.
- A keményítő "csak" sűrít, de ahogy szerintem érthetően le is írtam, ez a sűrűség akár vágható is lehet, ez nem probléma, csak az állaga nem zselés lesz, hanem inkább pudingos.
-Méghozzá azért fog leginkább pudingra hasonlítani az állaga, mert a pudingporoknak viszont tényleg keményítő az alapja, így nem is lehet más az eredmény. Mivel nincsenek csodák.
-Keményítővel szakszerűen, nem túlbonyolítva, és jó eredménnyel pedig kizárólag az én módszeremmel lehet!
Hasonlóan működik, mint a bechamel. Felengedheted hideg tejjel, de akkor folyamatosan kell keverni, és még úgy is csak egészen kis mennyiségnél, és sok kavarással érhető el a csomómentesség.
A becha. esetében forró tejjel felengedve, igaz, hogy akkor gyorsan el kell keverni, addig viszont abszolút nem kell kevergetni, nagyobb mennyiségben pedig aki próbálta már, annak evidencia, hogy nem is lehet másképp csomómentességet elérni, mit forróval felöntve.
A keményítő mechanizmusa kb ugyanez.
Szintén érthetően elmondtam, hogy vagy kis mennyiségben, vagy irreális energiabefektetéssel meg lehet csinálni csómómentesre, de ha lenne értő olvasásod, akkor feltűnt volna a "ne túlbonyolítva" rész is!
" hogy lehet vele kocsonyás állagot elérni"
Pont annyira kocsonyás, amennyire egy puding kocsonyás.
Nincs varázstechnológia, ami folyadékból, és ugyanabból a keményítőből, egyszer ilyen másszor olyan, megint másképp meg harmadik féle állagot ér el.
Jó emberbe szaladtál bele gyerekem, én is évtizedek óta használom, csak ezek szerint nem ragadtam meg évtizedekkel ezelőtti szinten.
Az meg hogy a bechamel hideg tejjel könnyebben elkészíthető, nettó baromság, ezzel a megnyilvánulásoddal fél évezred minden generációjának az összes szakácsát hülyézted le. :)
Ami tök reális, biztos mint idióta volt, sokat tanulhattak volna tőled!
" tudom, hogy lehet vele kocsonyás állagot elérni"
Viszont ezt még elfelejtetted megosztani, pedig erről szólna az alap kérdés!!!
Tehát van a keményítő, ugyebár használjuk levesek, főzelékek besűrítésére, egyik sem kocsonya állagú, ebből áll a pudingpor is, kihűlve a pudingnak némileg (!!!!!) van egy minimális kocsonyás állaga, de mint azt mindannyian jól tudjuk, azért a zselétől elég messze áll.
Nem hangzott el részedről a varázsige amit mormolni szoktál, hogy ugyanez a keményítő egyszer csak valami kozmikus erőket segítségül hívva, egyszer csak hirtelenjében zseléként kezdjen viselkedni!
Mert hogy amit eddig leírtál, abból nem lesz zselé, azt kb napi 300 adag ételen tudom bárkinek bebizonyítani heti 5-6 alkalommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!