Akkor ez most hány gramm volt?
Az ebédemhez csináltam magamnak aldis mirelit garnélát, amit lemértem mérlegen, amikor a zacskóból kivettem fagyosan. Akkor elvileg 60g volt a súlya. Viszont, miután megfőztem, és kivettem a vízből, már csak 36g-ot mutatott a mérleg. Akkor most 60 vagy 36 grammot ettem meg belőle?😅🤣
Lehet, nagyon buta kérdés, de soha nem ettem még garnélát, szóval nem tudom, melyik mérés volt a helyes.
Tápanyag tartalom tekintetében, mindig minden esetben a nyers állapotot kell figyelembe venni.
Ehhez képest valami veszít vizet (húsok zöldségek stb) , valami felvesz vizet (tészta száraz hüvelyes) de a víz az csak víz, a szárazanyag tartalom számít, az pedig a nyers állapotra vonatkozik.
Így elvileg a 60 g a nyerő.
Gyakorlatban bekavarhat ezeknek a tengeri állatoknak a fagyasztási technológiája.
Olyan ez, mint a konzerveknél a bruttó, nettó, meg a töltő súly.
Ilyen tengeri herkentyűknél van olyan technológia, hogy vizet permeteznek rá, és egy "jégpáncél" veszi körül a terméket. Halaknál inkább jellemző.
De ez fel van tüntetve, csak valamikor kis betűkkel, ez a csomagolás marketingjétől függ.
Ha átnézed az apróbeűt, és nem találsz olyat, hogy a 60 g az a jégburokkal együtt értendő, akkor a 60 g-t vedd figyelembe.
Ha találsz erre utaló infót, akkor ott megtalálod a termék nettó, jég nélküli súlyát, akkor azt kell figyelembe venni.
Ez a 2 opció van.
A megfőtt (egyéb módon hőkezelt) termék tömege irreleváns, mert szakszerű elkészítéssel csak vizet veszít. Ami számít , (fehérje, szénhidrát, zsiradék) az ugyanannyi marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!