Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Akkor ez most hány gramm volt?

Akkor ez most hány gramm volt?

Figyelt kérdés

Az ebédemhez csináltam magamnak aldis mirelit garnélát, amit lemértem mérlegen, amikor a zacskóból kivettem fagyosan. Akkor elvileg 60g volt a súlya. Viszont, miután megfőztem, és kivettem a vízből, már csak 36g-ot mutatott a mérleg. Akkor most 60 vagy 36 grammot ettem meg belőle?😅🤣

Lehet, nagyon buta kérdés, de soha nem ettem még garnélát, szóval nem tudom, melyik mérés volt a helyes.



2021. ápr. 17. 13:14
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A 60 g-ot vedd figyelembe, (feltételezem, kalóriaszámoláshoz kellene) mert amiven kevesebb lett, az a kifött víz.
2021. ápr. 17. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Tápanyag tartalom tekintetében, mindig minden esetben a nyers állapotot kell figyelembe venni.

Ehhez képest valami veszít vizet (húsok zöldségek stb) , valami felvesz vizet (tészta száraz hüvelyes) de a víz az csak víz, a szárazanyag tartalom számít, az pedig a nyers állapotra vonatkozik.

Így elvileg a 60 g a nyerő.


Gyakorlatban bekavarhat ezeknek a tengeri állatoknak a fagyasztási technológiája.

Olyan ez, mint a konzerveknél a bruttó, nettó, meg a töltő súly.

Ilyen tengeri herkentyűknél van olyan technológia, hogy vizet permeteznek rá, és egy "jégpáncél" veszi körül a terméket. Halaknál inkább jellemző.


De ez fel van tüntetve, csak valamikor kis betűkkel, ez a csomagolás marketingjétől függ.

Ha átnézed az apróbeűt, és nem találsz olyat, hogy a 60 g az a jégburokkal együtt értendő, akkor a 60 g-t vedd figyelembe.

Ha találsz erre utaló infót, akkor ott megtalálod a termék nettó, jég nélküli súlyát, akkor azt kell figyelembe venni.


Ez a 2 opció van.

A megfőtt (egyéb módon hőkezelt) termék tömege irreleváns, mert szakszerű elkészítéssel csak vizet veszít. Ami számít , (fehérje, szénhidrát, zsiradék) az ugyanannyi marad.

2021. ápr. 17. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
60gramm, mindig a nyers mennyiséggel kell számolni
2021. ápr. 18. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, akkor mostantól mindig így nézem majd😄
2021. ápr. 18. 13:07
 5/7 anonim ***** válasza:
33%
Én felengedett állapotában mérném le.
2021. ápr. 20. 03:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
#5 nem sok értelme lenne úgy :/
2021. ápr. 20. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
46%
Mondd, miért nem, 6-os? Nem sok fagyasztott halat veszek, és még nem is bogarásztam a garnélának vagy egy natúr halszeletnek a tápértékét (ezeket szoktam venni), de ha van az, amiről írtatok, hogy feltüntetik, hogy a tápérték jégpáncéllal értendő, az rendben, de alapból szinte biztos, hogy csak a nyers, tisztított termékre vonatkoznak az adatok, annak pedig nem része a ~10 %-os, védőréteg miatt víz súlyvesztés.
2021. ápr. 20. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!