Gáztűzhelyen milyen edény alá való az a fél centi vastag öntöttvas lángoszlató és milyen alá az a lyukacsos, vékony vaslemezből készült?
Oszlat az! :)
A lángot leginkább. Nem jön azok ki olyan egyszerűen a láng, mert eltereli a gáz útját!
Pl van olyan vékony falú palacsintasütő, hogy még az is rá van írva, hogy gáztűzhelyre nem ajánlott. Na az olyan alá pont jó. Nem a láng vége (ahol a legforróbb) éri a serpenyőt.
De szűkítőként is funkcionál, ha pl túl kis aljú valamit tennél a gázra, amihez a normál rács túl nagy.
Mi az a "normál" rács???
Van egy vékony acél palacsintasütőm, újonnan vettem. Csak az volt ráírva, hogy használat előtt ki kell égetni. Semmi más. Ez alá a lyukacsos való, vagy a vastag öntöttvas?
""normál" rács?"
Hát a normál edénytartó. Az a keret, vagy hogy mondjam, 1, vagy 2 darab, amit közvetlenül a tűzhely tetejére teszel. Edénytartó rács néven keress rá.
És mondjuk teszem azt van egy olyan kis aljú kávéfőződ, aminek az alja nem ér ki azokra a vas pálcákra.
Acél palacsintasütő alá semmi nem kell. Ha túl erős a láng, vagy vedd lejjebb, vagy süsd gyorsabban a palacsintát. :D
Ezek alá a papírvékony teflonos sütők alá érdemes tenni. Olyan vékony anyagból vannak, hogy a palacsintasütőt kb úgy fel tudom tekerni 1 kézzel, mint a palacsintát.
És a teflonnak kimondottan előnytelen a túlhevítés, meg leginkább az embernek előnytelen, aki túlhevített teflonban sütöget.
"csak azt, hogy használjak lángoszlatót."
Egyébként meg bármilyen lángoszlatót csak indokolt esetben kel használni. Ha pl minőségi, jó vastag aljú edényeid vannak, vagy legalább van néhány, amiben a könnyebben leégő dolgokat el tudod készíteni, akkor az a nagy dög öntöttvas "lángelosztó" (azt már inkább hő kiegyenlítőnek hívnám) teljesen fölösleges. Kb sose kell használni. Süthetsz rajta pirítóst.
Más az íze, ha vason sül, mint ha egy kenyérpirítóban csak a forró levegő éri.
Tehát a tűzhely edénytartó nagy vasrácsra gondolsz, és arra egy lyuk-pótlék, hogy ne boruljon közé. Van kisméretű vaslap-lángoszlatóm, azt jobban szeretem a kávéfőző-kaliberekhez. Teflonos aluvackoktól már megszabadultam, épp azért, mert utálok velük óvatoskodni.
A pirítósgyártást le fogom csekkolni, kösz az ötletet! A hőkiegyenlítő jó kifejezés. Érdekes egyébként, pont ma gyártottam valami tejes-tejszínes hogyishívjákot és a vaslap volt alatta. Nem égett le tűzkörben sehol, mint azelőtt, ellenben teljesen egyenletesen forrt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!