Ha egy sütibe, kekszbe vaj volt eredetileg írva, de zsírral szeretném elkészíteni, akkor mennyi zsírt kell bele tenni?
Köszi!
Ezzel tisztában vagyok, sajnos a vaj k.drága. A margarin nálam nem opció, így ahol lehet, ott zsírt akarok használni, mert nem fogja bírni a pénztárca.
De így is sokkal jobb lesz minden, mert nálam sehol sincs semmiben sütőpor és hasonlók. A családtagok nehezen is fogadják el, hogy "szarul" sütök és már nem vagyok hajlandó semmi ipari tartósítószerrel, műanyaggal, tapétaragasztóval, keményítővel, talkummal agyontömött ipari szemetet megenni. Ha szóvá teszem a halászlékockát, a gulyáskrémet a piros aranyat, a gyári majonézt, kiakadnak. Fogalmuk sincs már mi micsoda, annyira hozzánőttek a szemét kajákhoz.
Érdekes módon a saját sütimből alig eszek pár szemet és nem is kívánok többet. Az ipari szarból simán fel tudom enni a 10×-es mennyiséget és akkor is olyan mintha semmit sem ettem volna.
#5: margarinnal egy ócska másolat lesz....
Köze nem lesz az eredeti ìzhez.
Meg kehet ideologizálni, de nem véletlen h minőségi sütikben nincs margarin...
4: most komolyan.... egy egész tálca sütibe kell mondjuk 250 g vaj. Akciósan 500 ft. Spórolsz kb 200 ft-ot ha zsírral csinálod.... a többi alkotórészhez képest alig pár %. És a minőség....
Inkwbb sütnék feleannyit, de vajjal, ha nem lenne pénzem...
Már több hasonló kérdés alá bemásoltam Lénard Sándor: A római konyha c. művéből ezt a részt, itt is abszolút helyénvaló. :-)))
"A parasztasszony a kastélyban
A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.
- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!
A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:
- No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
- De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
- Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
- Jó, de vajunk sincs a krémhez!
- Akkor csináld zsírral!
- Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
- Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
- No és a tojás? Tizenkét tojás!
- A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!"
:-D
8-as köszi! :)
6-os, pontosan így van!
7-es, 5-ös, légyszives olvassátok el a kérdést és arra válaszoljatok. A margarin nem opció, a kérdés kifejezetten a vaj zsírral történő helyettesítésére vonatkozott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!