Hány évesen érdemes egy gyereket főzni tanítani?
Már ovis koromban segítettem, pl pogácsát szaggatni.
7-8 évesen krumplit, zöldséget pucoltam.
9 évesen már pörköltet főztem.
10 évesen a barátnőmmel forgácsfánkot sütöttünk,egész jó lett.
Egészen kiskortól lehet hívni segíteni, aztán szép lassan hagyni önnállósodni.
2-3 évesen: finommotorikás dolgokat, amik gyorsan megvannak, nem baj ha szájába veszi utánna a kezét, gyurmázós dolgok.
pl: kenyérmadár, pizza 'díszítése', kókuszgolyó, pogácsa vagy keksz szaggatása
4-5 évesen:
Kicsit hosszabb folyamatok, amik még mindig nem a tűzhely körül készülnek.
Pl: tiramisu, zöldségpucolás zöldséghámozóval, sushi, sajtreszelés, pl tonhal- vagy tojásjrém kikeverése
6-7 évesen: rántotta, kakaó, levesbe kisgombócok és csipetke szaggatása, saláták összerakása és salátaöntet készítése, kalács és kenyér sütés, tejberizs
8-12 évesen:
komplikáltabb dolgok, pl sütőben sült dolgok összerakása, levesek, gomba pörkölt, paprikás krumpli, zöldség aprítása, madártej
kistinik: egyre kevesebb felügyelet kell, pl egy rántottát már simán összerak anélkül, hogy ott állnál mögötte, hanem mondjuk a másik szobában teregetsz és fülelsz, hogy minden okés-e. Ha bízol bennük, az önbizalmat ad.
15-16 éves: olajban sütés, csirkehús előkészítése felügyelet mellett, és egyébb trükkösebb dolgok.
Ennyi idősen már szerintem tök normális, hogy ő főz mondjuk heti egy hétvégi ebédet a családnak. Beszéld meg vele mi az árkeret, mi van otthon, mit akar főzni, elküldöd bevásárolni hozzá, és így megtanulja, hogy hogyan használja kreatívan azt ami a hűtőben van, hogyan kell összerakni egy bevásárló listát. Így 18-20 évesen ha külön költözik mondjuk koleszba, akkor magabiztos lesz a konyhapénzzel, és a főzés se lesz misztikum.
16, alap szinten a főzés olyan felnőtt készség, amit mindenkinek illik tudni. Mint pl az úszás, biciklizés, mosás, porszívózás.
Repesni nem kell érte, de ha 0 tudásod van ezen a téren, az 25 fölött már nagyon gáz kezd lenni ha nem megy egyáltalán. Oké egyetemistaként még elmegy hogy gyroszon élsz, de szerintem egy felnőtt ember aki képtelen összerakni egy túrós tésztát már szánalmas, anyuci kicsi fia/lánya dolog.
19-nek.
Azért nem hallok éhen ha a konyhába kell mennem. Az alap ételeket simán megcsinálom, elég finoman. Nem okoz gondot pl: a sajttal töltött csirkemell, vagy padthai csirke elkészítése sem. Csak utálok főzni.. ennyi. Ja, a túrós tészta elkészítése sem gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!