Hogy kell mirelit borsóból és mirelit zöldségből 1 liternyi tésztás borsólevest főzni?
Kevés olajat melegítesz egy lábasban, fél fej kicsire vágott hagymát megpárolsz, fél levesestányérnyi fagyasztott zöldséget - fele borsó, fele zöldség, sárgarépa vagy amit szeretsz bele - belekevered, felöntöd 1 liter forró vízzel. Teszel hozzá egy csapott teáskanál sót (esetleg kevesebbet, ha sótlanabbul szoktál enni, utánsózni késöbb is lehet), pici örölt borsot meg egy gerezd apróra vágott fokhagymát, ha nem szereted, hagyd ki nyugodtan, ha felforrt, kisebbre vedd a lángot és kb fél óra alatt megfönek a zöldségek. Megkósotold, ha nem elég puha, picit még fözheted, ha jó akkor kb 20-30 g levestésztát tegyél bele - én legjobban az eperlevelet szeretem -, ha felforrt ezzel is, akkor zárd el és fedö alatt megpuhul a tészta 5-10 perc alatt. Közben figyelj, hogy ne fusson ki.
Ha úgy jobban szereted, az elején, a füszereknél tehetsz bele pirospaprikát is, ha meg be akarod rántani, akkor a tészta elött tedd bele. Ehhez kb 1 evökanál olajban piríts meg világosra 1 teáskanál liszet és ezt fözd bele.
Remélem, elég részletes és érthetö, ha nem világos valami, akkor kérdezz vissza.
Ja, meg a fagyasztott zöldségeket fagyosan kell beletenni, ha kilvasztod, akkor löttyedt, utálatos állagú meg ízü lesz.
1. lépés: Egy kisebb fej vöröshagymát felvágsz apóra.
2. lépés: 3 evőkanál olajat teszel egy legalább másfél literes lábasba.
3. lépés: Felhevíted, közepes hőfokon "megdinszteled" a hagymát. Pici sót szórsz rá. Ez azt jelenti, hogy folyamatos keverés mellett addig pirítod, amíg "üveges" nem lesz, azaz átváltozik a fehér színe világosbarnás-bézs színűvé, vagy a fakanállal szét tudod nyomni. Na most itt jön egy opcionális rész, de én szoktam egy kiskanál fűszerpaprikát tenni bele. Van, aki nem szokott. Ekkor le kell húzni a "tűzről", elkeverni, bele a víz, úgy vissza, nehogy leégjen.
4. lépés: Ekkor felöntöd 1 liter vízzel, felforralod. Teszel bele legalább 2 kiskanál sót, ez vélhetően kevés lesz, de majd a végén megkóstolod, ízesíted.
5. lépés: Ha felforrt a víz, mehet bele a mirelit zöldség. Na most elvileg annak a zacskóján kell lenni főzési időnek, így aszerint jársz el. 1-1 maréknál nem kell több.
6. lépés: az utolsó 5 percben mehet a tészta. Abból is max egy szűk marék.
7. kóstolás, hogy megfőtt-e minden, sózás.
Köszönöm szépen, így értem, szerintem menni fog.
Az első és a negyedik válaszolónak mondanám, hogy az egyéb receptek azért nem voltak elég jók nekem, mert nem mirelit zöldségről és nem tésztáról szóltak. Igen, egy teljesen kezdőnek ez is gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!