Milyen sebességgel célszerű felverni a tojásfehérjét és a sárgáját?
Van egy kézi robotgépem, de nem tudom milyen sebességgel lehet a legjobban felverni a tojásfehérjét és a sárgáját. Nyomjam neki minél nagyobb sebességgel az elején, és lassítsak ahogy összeáll, vagy lassan indítsak és úgy toljam neki, vagy végig alacsony sebességgel, vagy végig magas sebességgel?
Mind a két keverőszárat tegyem bele, vagy jobb ha csak az egyik van benne?
Azokban a nagy karos masinákban csak 1 nagy keverentyű van.
Természetesen mindkettőt rakd bele, a "nagy karos masinákban" egy bolygó csapágy van, más a mechanizmus, más mozgásra tervezték.
Nagyjából mindegy a sebesség, de ez is az adott konstrukciótól függ, milyen gyors, milyen a keverőszár, vastagsága, alakja...
A legtöbb géppel amivel dolgoztam (és elég sok megfordult a kezemben) maxon toltam végig, ami a csövön kifér. A cukrot csak lassan rakd bele, ne egyszerre zúdítsd bele az egészet!
Meg persze magát a gépet is mozgasd!
Még egy dolog, amit mondjuk 10 tanulóból nagyjából 10 szokott elrontani:
Úgy mozgatják a gépet, hogy a keverőtál oldalához elég keményen hozzáér a habverő rész, hogy belekeverjék az oldalán lévő anyagot is.
Persze, ott is el kell keverni, de épphogy csak érj hozzá az edény falához. A keverőszárak befogója ugyanis egy kis műanyag vacak, és mivel a keverőszár hosszú, ha a habverőt erős oldal irányú erő éri, az nagy forgatónyomatékot jelent a tövénél, és ezzel úgy leamortizálod a gépet, hogy hamarosan össze vissza fognak kalimpálni keverők, mert elferdül a befogójuk. Volt olyan munkahelyem, ahol ráadásul mindig gagyi gépeket vettek, hetente, 2 hetente végeztünk ki egyet.
...mármint a gépeket végeztük ki, nem a tanulókat...
el kellett fojtani az ilyen vágyainkat. Kamerák is voltak, szóval...
Köszi, akkor nyomom neki hadd szóljon.
A többi tiszta sor, mechanika. :)
Ha a dagasztósspirálját használnám ddagasztáshoz, azt meg pont lassan kellene?
A dagasztást meg kitapasztalod. Ott nagy eltérések lehetnek a kelttészta állagában.
Egy pizzatésztában lehet, hogy le is fullad, már ha klasszikus keménységűre csinálod. Vagy ha sok a tészta, alacsony fordulaton lehet, hogy csak szenved. Majd meglátod.
Alapvetően dagasztáshoz jobb egy dagasztógép, mert az jóval nagyobb terhelést jelent, egy ilyen kis kézi mixert (pláne műanyag áttéteseket) "megeszi" a túl nagy ellenállás.
Lágyabb, kevesebb tésztával nincs gond, de ha észrevehetően küszködik a gép, akkor jobb a kézimunka. Ez utóbbira az asszony is erősen bólogat itt mellettem.
1,2,5 vagyok, hát ha már okoskodás, akkor én is okoskodom egy kicsit, csak hogy teljes legyen a válasz.
A sárgája nem probléma, pláne ha csak kevés kerül bele, csak tovább kell verni a habot. Ha minden más körülmény jó, akkor nem lesz vele gond. Érdemes a vége felé tenni bele egy kis citromlevet.
de ha már szóba kerültek ezek a nagy 1 karos masinák, amiknél ugye van egy fix habüst, ezeknél az egyik alapvető különbség az egy kézi mixerrel szemben, hogy ott lehet hagyni, hagy dolgozzon, nem kell fogni, tartani, stb...
Én, ha ilyenben csinálok piskótát, mindig egészben ütöm bele a tojást, mert így hatékonyabb a munka.
Fölösleges időpazarlás lenne a tojások kettéválasztásával tökölni, mivel ott lehet hagyni a gépet, nem "stoppol le" tehát amíg veri a habot, mást is tudok csinálni.
Munka szempontjából hatékonyabb, ha 3-szor annyi ideig veri a gép a habot, viszont azt az időt nem tojás kettéválasztással töltöm, hanem értelmes termelőmunkával. mondjuk 50 tojásnál már ilyeneket is mérlegel az ember. Nem beszélve arról, hogy végül is, így a sárgája is fel lesz verve, és egyből bele lesz keverve, tehát egy mozzanatot megspórolok.
És tökéletes piskótát csinálok egész tojásból is, (igaz, ehhez valóban ipari habverő kell) gyakorlatilag hajszál pontosan ugyanolyan, mint kettéválasztott tojásból. Mindenféle jilk paszta, meg anyám kínja nélkül is.
Kösz a tippet! Az egybeverésnél az lenne a legfontosabb érv, hogy nem kell annyit mosogatni. :)
Azt hiszem az lehetett még a simli, hogy műanyag edényben volt kavarva de az nem volt teljesen zsírtalanítva, (utálok mosogatni) csak ellötybölve a kuglófkelesztés után így rajta maradt némi zsírszerűség, a habfelverést pedig meguntam már csukott szemmel is tartogatni.
Karos masina azért is lenne jó, mert abban szerencsétlenkedhetne a fehérje, szimultán lehetne a sárgáját keverni, majd hozzázuttyintani a fehérjéhez. Szerintem rohadtul mindegy melyikbe öntjük, azt hiszem csak azért rakhatták mindig a sárgájához, hogy ne sárgázódjon (zsírozódjon) be a fehéres keverőedény még picit se.
Viszont fém keverőedényt (habverőüstöt) Tökéletesen lehet zsírtalanítani, csak forró víz és trisó kell hozzá. Meg is szárad gyorsan a műanyaggal ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!