Vettem egy kenyérsütő gépet, hogyan tovább?
Teljeskiőrlésű, esetleg sokmagvas kenyeret sütnék. Milyen alapanyagokat kell beszereznem? Élesztőből például milyent?(láttam sütőport a közértben, de igazából a főzésben nincs sok tapasztalatom)
Köszi a válaszokat előre is!
Élesztő: Budafoki a legjobb. (Lildis hulladék.)
Vegyes lisztes kenyér esetén a lisztet előre kell keverni, hogy egyenletes legyen.
290ml langyos víz
2 dkg élesztő
2 csapott evőkanál cukor.
Ebben felfuttatom.
20 dkg tk liszt,
30 dkg 80as liszt, (55ös liszt esetén 250 ml víz kell)
1 teas kanál só (1.5, 2-t is elbír, de ez ízlés kérdése)
Magvakat a lisztbe keverni. KB 1 jó marék elég bele elsőre, aztán, ha akarod turbózni, lehet vele többet rakni. A hántolt tökmagot fel szoktam vágni késsel 3ad, részre, napraforgó mehet bele egészbe, jó bele a lenmag is, vagy szezám, akár mandula, dió is, azokat is érdemes felvágni egy nagyobb késsel.
A magot és a lisztet keverd el. Az az egyszerűbb. A bonyolultabb, ha nyújtáskor adagolod.
Aszkorbin savat is lehet hozzá keverni a liszthez (1 gramm / kenyér), ez picit nagyobb buborékkokat, könnyedebb tésztát eredményez, de kihagyható.
A liszt mehet a felfutott élesztőbe.
Van, aki tesz hozzá 1-2 evőkanál tejfölt és 1 ek olivát. Van, aki más fajta zsiradékot tesz hozzá. Ki is lehet hagyni.
A gép sütés funkciója előtte kever, dagaszt, éleszt, pihent, utána süt.
Első keverés után érdemes ránézni a tesztára. Ha nedves, össze fog esni a kenyér és gumis lesz. Kevés lisztet lehet hozzáadni ilyenkor és a receptet módosítani. Ha túl kemény, forgácsos lesz a kenyér, morzsolódni fog, nem tudod majd vágni, és kemény maradhat. Kevés vizet kell hozzáadni keverés közben. A receptet ugyan úgy módosítani.
A tészta akkor jó, ha a kezedhez már nem tapad, de a fogása nedves. (ezt nehéz írásban, megmutatni könnyebb).
A kész kenyeret érdemes egy rácson meghűteni fogyasztás előtt. De a kenyérsütőből nem tudod kivenni, amíg meleg!
Ruhába csavarva szoktam tárolni, van, aki nejlon a rakja, van, aki kenyér szekrénybe.
Amíg meleg ne rakd nejlonba, bepunnyad. Inkább amíg meleg, ruha, vagy rács.
A recept nekem bevált, de neked lehet más liszted van. Több / kevesebb vizet vesz fel.
Nagyi titka BL80 és Aldis TK (teljes kiörlésű) lisztet használok.
Ha már megy a kenyér érdemes kísérletezni. 20 dkg tk, 20dk 80as és 10 dkg graham liszt.
Ha csak tk-ból csinálod, tömör lesz, nem lesz elég lyukacsos, nehezebb enni is. Ezért ajánlom, hogy keverd a lisztet.
Helyesbítek! (#3)
Na jó, talán nem a Budafoki a legjobb, mert látom vannak speciális élesztők is. Nekem a Budafoki vált be, azok közül, amit sima boltban kapni.
Nem adtak a géphez használati utsítást receptekkel?
Nézz át az Index fórum kenyérsütés topikjára. Millió kipróbált recept van ott...
Ne kovászossal kezd.
Vedd elő első körben azt a füzetet amit a géphez adtak és azokat próbáld ki. Utána érdemes kísérletezni a többi recepttel szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!