Miért ugrik össze a tészta?
Hamis mézsekalácsot csináltam, amibe méz helyett karanellizált cukor kell. Mézeskalács házat akartunk csibalniz, így gondoltam arra kár a mézet pocsékolni.
Amikor kisült egyszerűen sem a formáját, sem a méretét nem tartotta meg. Egyáltalán nem illeszkednek az oldalak. A pluszban kivágott formák is teljesen amorfak. Később már nyújtás közben is zsugorodott a tészta. De nem kicsit, hanem majdnen felére. Ha rendes mézeskalács tésztát használtam volna, nem történt volna ez?
Ilyen méretpontosságot követelő projektnél tilos variálni a receptet.
Teljesen másként viselkedik a tészta, ha nem az eredeti hozzávalókkal csinálod.
Nem tértem el a recepttől. Ez egy létező recept, hamis mézeskalács néven. Most részletkérdés hogy házat akartam sütni. Mert a sima formák is (pl hóember, fenyőfa) összeugrottak.
De ugyanezt tapasztaltam már sima keksz, linzer tésztánál is. Szóval ennek a jelenségnek valami oka kell legyen, ami független a hamis mézeskalács recepttől.
"nem tartotta meg. Egyáltalán nem illeszkednek az oldalak. A pluszban kivágott formák is teljesen amorfak. Később már nyújtás közben is zsugorodott a tészta. De nem kicsit, hanem majdnen felére."
Öööö.... ezt nem értem. Van egy gombóc tésztád, amit kinyújtasz... Mihez képest zsugorodott a felére??? Kisebb lett kinyújtva, mint a gombóc, vagy hogy? Nem tudom elképzelni...
másold már be a receptet!
Egy normál mézeskalács nemhogy összemegy, de megdagad a sütés közben.
Ha túl rugalmas lett a tészta, akkor több folyadékot (vagy vajat) kellett volna beletenned.
A liszt minőségén is múlik, hogy mennyi nedvességet vesz fel.
Tehát ha tapasztalatlan vagy a sütésben, akkor elég nehéz megítélni, hogy mikor jó állagú egy tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!