Besamel vaj és tej nélkül? Olvasd végig, mielött válaszolsz!
Tudom, hogy ez így nonszensz - ez nem lehet besamel -, azért így tettem fel, mert így nagyobb esély van értelmes válaszra.
Szóval egy ideig (több hónap) tejet, tejtermékeket (és tojást) nem fogyaszthatok, a növényi variációk szintén nem jöhetnek szóba. Viszont ma akartam karfiolfelfújtat készíteni, amihez alapesetben besamelt használok.
Ma besamel helyett olajjal és a karfiol fözölevével készítettem ugyanolyan módszerrel mártást, de az eredmény nem az lett, amire számítottam.
Ízre nem volt rossz, de nem lett laza, és nem jött fel igazán.
Amire kiváncsi lennék, ennek mi az oka, azt ne írjátok, hogy nem vaj meg tej van benne, hanem hogy konkrétan mi az a különbség, ami miatt másként viselkedik.
Az olaj is meg a vaj is zsiradék, és a tej meg a fözövíz is folyadék. Ami különbség, hogy a vajban van valamennyi víz is, illetve a tejben valamennyi zsiradék - de így a kettö éppen kiegyenlíti a különbségeket.
Kérem, akinek van kellö tapasztalata és hozzáértése, segítsen megmagyarázni a problémát, illetve segíteni abban, hogy legközelebb mit tudok másként csinálni, hogy az eredmény jó legyen.
A segítö válaszokat elöre is köszönöm.
4: akkor lehet, hogy más fogalmaink vannak a felfújtról.
Tojás nélkül max. besameles karfiol lesz...
5-ös: az lehet, nem ismerem a pontos megnevezést, ebben igazad van.
De ami zavar, hoyg teljesen más lett az egész állaga és kinézete.
olaj + liszt + víz (főzőlé) = RÁNTÁS
vaj + liszt + tej = besamel
Csinálhatsz csirizt, reformálhatsz mindent … de ha besamelnek nevezel valamit, akkor tartsd be a recepturat.
Ne akard a krealmanyodat egy jol befutott nev alatt elterjeszteni … talalj ki nevet a csirizednek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!