Hogyan valtoztassak ezen a szokasomon? (főzés)
Bevallom őszinten, kicsit szegyellem magam, hogy 26 eves vagyok, lakokozossegben lakom, de en vagyok az egyeduli aki nem foz. En 40 oraban dolgozom, lakotarsaim meg otthonrol tanulnak, igy nyilvan tobb idejuk is van a fozesre. Sokszor amikor pedig hazaeswm a munkabol inkabb csak veszek egy gyrost vagy valami keszetelt, de nem szeretek sok idot tolteni a konyhaban.
Ezzel szemben lakotarsaim kulfoldiek, es imadnak fozni. Nem csak hogy imadnak, de tenyleg tudnak is. Gyakran olyan fuszereket, zoldsegeket is hasznalnak, amirol en korabban nem is hallottam.
Aztan allandoan azt hajtogatjak, hogy szeretnének egyszer valami finom magyar kajat enni. En eddig mindig csak igergettem, de eddig meg sosem foztem. Egyszeruen nem tudok. Sajnos sosem mutatta meg se a nagymamam se anyukam hogyan is kell, igy a fozotudomanyom kimerul az egyszeru teszte, zacskosleves elkesziteseben.
Na nem mintha erre olyan buszkenek kellene lennem, de ez van. Szerintetek mondjam el nekik oszinten, hogy nem tudok fozni, vagy kerjem a segitseguket? Ujabban szoktam neten recepteket nezegetni, de nem hiszem hogy egyedul menne. Egy sima fott krumplihoz is kulon meg kellett neznem, hogy hogyan is kell elkesziteni.. Ti mit javasoltok?
Kezdd egyszerű ételekkel, pl. fasírt, rakott krumpli, paprikás krumpli, pörkölt, rizses hús. Meg levesek, pl. borsóleves, karalábéleves, stb. Ezek nem nehezek, pikk-pakk megvannak.
Én sem vagyok még gyakorlott a főzés terén, de az egyszerűbb ételek már nagyon jól mennek. És nem is kell valami bonyolultat főzni, nem várja el tőled senki, hogy hirtelen odarittyents egy hatfogásos vacsorát. Ha főzni akarsz, főzz azért, mert te szeretnél, ne azért, mert mások elvárják. Ha nem szeretsz főzni, akkor úgyis megette a fene az egészet.
Nem kezdenék a kedvükért elkezdeni most.
Megmondanám nekik, hogy nem tudok, de szívesen adsz nekik listát a legfontosabb magyaros ételekről, és azok receptjét is leszedném nekik a netről.... tessék, ha annyira gyakorlottak, neki is állhatnak a recept alapján.
12-es vagyok, a lista a legfőbb magyaros kajákról:
- tejfölös csirkepörkölt nokedlivel
- töltött káposzta
- pacal
- halászlé (akár a tiszai, akár a bajai)
- túrós csusza
- rétes
- mákos guba
- mákos/diós beigli
Most egyelőre ennyi, gondolom mások még tudják bővíteni a sort.
Aztán majd eldöntik, melyiket akarják megfőzni, megsütni magukra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!