Mi a kihívás a egy “bonyolultabb” étel elkészítésében ha le van írva hogy hogyan kell?
Gondolom vannak munkafázisok, módszerek amikhez kell némi gyakorlás. (Bár én még nem találkoztam ilyennel ami megoldhatatlan lett volna elsőre, de nem is próbáltam még mindent, így el tudom képzelni.)
Lehet még "bonyolult"-nak nevezni azt a receptet, ami sok összetevőből áll, vagy sok apró lépés elkészíteni.
És hogy lehet valamit rosszul kimérni?
Hogy lehet arra nem ügyelni, hogy rendelkezünk e XY konyhai eszközzel?
Ezek mind szarvashibának tűnnek.
Nekem a kézügyességet igénylő ételek bonyolultak, pl. palacsintát soha életemben nem sikerült sütnöm egyetlen egyet se, fel is adtam már. Nyilván nem bonyolult maga a recept, de megfordítani számomra lehetetlen.
Nekem mondjuk ilyenek jutnak eszembe a bonyolult ételekről, amihez ügyesség kéne...
3 A nem megfelelő konyhai felszerelés alatt értem azt pl, hogy nem feltétlen van valakinek ilyen-olyan bevonatos edénye, amiben legjobb lenne xy ételt elkészíteni, csak más fajta, ami egyébként szintén jó, csak lehet annak az ételnek nem jó. Teljesen másképp sülnek-főnek az ételek más anyagból készült edényekben, ami legtöbbször nincs a receptekben feltüntetve. Másrészt pl. a sütője sem mindenkinek olyan, hogy abban bármit el lehet készíteni. Így a bonyolultabban készülő ételek kilőve. Még egy olyan egyszerű étel, mint a pizza sem olyan finom sütőben sütve, mint kemencében.
Másrészről meg a receptek sem mindig pontosak, vannak elrontott receptek is. Aztán olyan receptekkel is találkoztam már, ahok csak az volt megemlítve, ami feltétlen muszáj, mert a főzésben gyakorlott embereknek van, ami egyértelmű. Na most ha ez egy teljesen laikus ember kezében köt ki, aztán csak csodálkozik, hogy miért nem sikerült az étel.
... hamarabb nyomtam a mehet gombot.. :)
Szóval folyatatom: sok olyan hozzávaló van, aminek a minőségétől is függ, hogy mennyi kell belőle.
Vagy pl. egy tojás is lehet S-es meg XL-es is... Ehhez képest akár másfélszeres mennyiségű eltérés is lehet a hozzávaló liszt mennyiségében... És ez csak egy alap...
Vannak ételek amiket gyorsan kell csinálni, gyors egymásutánban hozzáadni az összetevőket vagy pár mozdulattal készre gyúrni, esetleg gyorsan kevergetni mert pillanatok alatt odaég. Ehhez az kell hogy jól kiismerd magad a konyhában, rutinosan, magabiztosan tudd a lépéseket elvégezni és tudd fejből a receptet mert nem lesz időd olvasgatni. Például a vajas tésztákat ha túl sokáig gyúrod mert gyakorlatlan vagy és nem áll össze akkor felpuhul a vaj és ragadni fog a kezedhez.
Vannak olyan folyamatok amikor pont a jó pillanatban kell valamit levenni a gázról vagy hozzákeverni valamit, pont a megfelelő hőmérsékletre melegíteni vagy hűteni a megfelelő tempóban. Ilyen pl a csokoládé temperálása amivel profi séfek is meg tudnak szenvedni. De ilyen sok klasszikus szósz is, a tojásos szószok mint a hollandi vagy akár a hagyományos (nem tejszínes) carbonara gyakorlatlan szakács keze alatt könnyen rántottává alakulnak, mert ki kell tapasztalni hogy pontosan milyen hőfokon, mennyire gyorsan lehet melegíteni, ezt pedig nem lehet egységesen leírni, az adott edénytől, tűzhelytől függ és leginkább ránézésre tudod megmondani hogy lejjebb kell tekerni a gázt majd a tizedik carbonara után amit készítesz.
Vannak módszerek amiket egy adott kézmozdulattal kell végezni, és ezt általában nehéz receptben leírni, gyakorolni kell. Nem hiszem hogy egy pár soros leírás után tudsz elsőre vékony tökéletes palacsintát sütni, kenyeret dagasztani vagy például a mindenféle kínai töltött tésztákat megfelelő formára hajtogatni ha sose láttad még élőben.
Vannak ételek amiknél nehéz megmondani hogy mikor van kész, úgyhogy ugyan megsütni őket nem nehéz de tökéletesre sütni igen. A steaket, Wellinton bélszínt, kacsamellet nem érdemes a serpenyőben kettévágni hogy átsült-e, túlsütve nem jó, ismét nem lehet pontos sütési időt megadni mert hús, edény, tűzhely/sütő és ízlés függvénye, viszont a sokadik kísérlet után ráérzel, tapintás, illat, szín alapján meg tudod mondani mikor pont jó.
Ha több komponensből álló ételt csinálsz, azt jól ütemezni hogy egyszerre legyen kész szintén gyakorlat kérdése. Mit mikor kell odatenni, mivel kell kezdeni, amíg sül a hús és forr a krumpli vize addig kivenni a tojást szobahőmérsékletre és felszeletelni a zöldséget, figyelni a 3 edényre a gázon, a tepsire a sütőben és a késre a kezedben, mindent időben megkeverni, betenni, kivenni, megsózni és közben még valamennyire pakolni is hogy tudd hova tenni a kezedből a fazekat, ez nagy koncentrációt, multitaskingot igényel és fizikailag is megterhelő lehet.
Ezek nyilván nem úgy bonyolultak mint a kvantumfizika, nem felfogni kihívás őket hanem gyakorolni kell, nem biztos hogy elsőre vagy harmadszorra sikerülni fog, főleg ha amúgy is gyakorlatlan vagy a konyhában. Ennyi erővel mindenki tud futni, akkor mi a kihívás az olimpiai 100 méterben? Hát az hogy olyan gyorsan, olyan jó technikával nem mindenki tud futni, edzés nélkül meg senki sem.
Ahogyan írják az előttem levők. Mert pl. rántást sem ugyanúgy készítem, ha levest akarok berántani, vagy főzeléket.
És amikor egy kezdő azt kérdezi, hogy mennyi deka liszthez mennyi tojás kell, ha x. darab palacsintát akar sütni? Könyörgöm, nincs 2 egyforma tojás!!! Szóval a gyakorlat! Mert azt sem fogja soha senki megmondani, hogy mennyi sót kell tenni dekára számolva 1 liter húsleveshez, vagy éppen 1 liter gyümölcsleveshez. Azért mert leves-leves, még nem egyforma!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!