Mibol mennyit vegyek 15 l csalamádéhoz?
...ugy kb-ra.már tele a kamrám csalamádét még sosem csináltam,ferni sem fér már de csak szeretnék 1 keveset eltenni.
Előre is köszönöm.
Nekem kissé nagyobb mennyiséghez van receptem, de évek óta ezt csinálom, és mindig elfogy, mert nagyon jó. Számold vissza, vagy csinálj ennyit, mert ez tuti recept igy.Most nyáron csak az uborkát és a szines paprikát készitsd el üvegbe, hiszen csalamádét a téli káposztából kell csinálni, az nem puhul meg. Tehát mostanság készits 5-7 liternyi héjastól legyalult uborkát, ugyanennyi szinesre érett (piros) paprikát vékonyra legyalulva vagy összevágva savanyuságlében eltéve üvegbe. Ez vár a sorára, mig lesz téli káposzta. Majd ősszel vásárolj 15 kg gyault káposztát, 5 kg vöröshagymát, amit szintén vékonyfra legyalulsz.
Ehhez a mennyiséghez: tehát 20 kg friss anyaghoz a hozzávalók:- cukor 1,32 kg
- só 40 dkg
- ecet 20 %-os szüken 9 dl
- Na benzoát 3/4 csomag
- borkénpor: 6 mokkáskanál
- borkősav: 2 mokkáskanál
- 2 csomag babérlevél
- 5 dkg szemesbors
- 2 csom. koriander
- 2 csom. mustármag
- 5 dkg köménymag
Az üvegek tetejére pici Na. benzoát.
Nekem ennyi mennyiségből lett 30 db 7 dl. üveggel. El is fogyott. A 20 kg friss anyagot ugy értsd, hogy az uborka és a paprika már izesitett lében van. tehát azokra nem kell számolni a cukor-so-ecetet.
Amikor kevered össze nagy-nagy edényben - én 50 literes lábasban szoktam - a borkénpor gőze kissé meg akar folytani :-))) ezért érdemes szabadban ügyködni vele. amikor már összekevered alaposan, és töltöd üvegekbe,- már nincs ilyen probléma.
Sok sikert !!!
köszi szépen,de már megcsináltam es friss káposztábol.minden ismerősöm így csinálja.én semmi sem méregettem szemre csinálta h szép legyen es a saját szánkíze után a levet hozzá.isteni fimon.a férjem már ha hagynám most megenné az egészet.
amugy végü is ismerösök receptjeire a netes receptekre hagyatkoztam és vegül megszületett az én recepte.11l csalamádém lett.Végul is mert a boltba csak 2 5l üveget kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!