Miért propagálja sok ember hogy nem lehet olcsóbban kijönni házikoszttal főzve magunkra mint ételrendeléssel amikor ez egyértelműen hazugság?
ezek az emberek sose vezettek önállaón háztartást, főzve magukra? Nincsenek tisztában az árakkal?
nem tudják hogy sok levest tányérra leosztva 100 forintért megfőzöl?
meg második kosztot tányérra lebontva 300-400 forintért?
Sajnos sok tininél, a családi rovatban, meg a felnőtt párkapcsolatok kategóriában, meg én már találkoztam pár önálló felnőtt nővel és férfival is, akik azt mondják olcsóbb rendelni és meg mutatják a kisboltban, hogy nézzem meg, 2000 alatt nem kapni húst..
Aztán mikor egy nagy zacskó máj 200, meg sorolom az ételeket, miből mit, akkor legyintenek, hogy az nem is étel, fujj, meg hogy az nem annyi, csak most akciós.. vannak ilyen emberek.
Még egyszer: attól, hogy nem forintosítod, még nem csak az alapanyagot fizeted ki. Ha az étterem is csak alapanyagárat számítana fel, akkor olcsóbb lenne az otthoni főzésnél, mert ők nagykeráron vásárolnak.
Tehát igen, senki sem vitatja, hogy kevesebb pénzedbe kerül megvenni a leveshez valókat, mint étteremben rendelni ugyanazt, de ez nem azt jelenti, hogy olcsóbb is lenne.
Mert kapásból azzal a levessel foglalkoznod kell mondjuk egy órát (bevásárolni, előkészíteni, főzni, elmosogatni). A munkaadód egy órányi munkádért 1500 ft-ot fizetne, ezt buktad a leves miatt. Olcsóbb akkor az az alapanyagár + 1500 ft, mintha étteremben rendelnéd?
(5+ évig dolgoztam üzemi konyhán)
Munkahelytől függ.
De nem ez volt a lényeg, hanem ahogy írtam az, hogy egy csomó összetevőt nem forintosítasz. Ezért ugyan kevesebbe kerül, de nem feltélenül olcsóbb. Hogy közhelyes legyek, az idő pénz. Lehet, hogy pénzben kevesebb, de időben több.
14: Ha ugyanúgy munkával töltöd azt az időt, akkor pénzt kapsz érte, igen. Pl. ha másnak főzöl, kifizeti neked a munkádat. Inkább azaz érdekes, hogy neked egyre megy, hogy ugyanazt az időt munkával (ami ez esetben a főzés) vagy kedvteléssel töltöd.
Az _idődnek_ van ára, mert az véges.
"Konyha a lakás része ha nem sátorban lakik valaki, ha használja, ha nem."
Érdekes gondolat, hogy megveszel valamit 7-8 milliüért azért, hoyg en használd.
Én nem szoktam ilyet.
Nem, a lakások teljesen egyediek, ma már a legtöbben átalakítják szobának a régi ablakos konyhákat, hogy több szoba legyen és a nappaliba vagy az előszobába (!!) tesznek egy 2-3 tagú konyhablokkot, ahol tudnak ételt melegíteni, vizet engedni és ennyi.
Különben adok 2 számolási feladatot:
Havonta egyszer vagy kétszer veszek 1 db túrós rétest, 200 Ft / db az ára.
Szerintem de bizony a túró is drága. Időmből annyit vesz el, amennyit a közértben töltök.
Hogy tudnék ennél olcsóbban hozzájutni?
A másik példa: kifőzdében veszek mondjuk babfőzeléket kéthavonta egyszer, 500 Ft + 50 Ft a doboz.
Ha otthon főzöm, akkor 200 Ft a babkonzerv, + rezsi és alapanyagok mellé, kijön 4-500 Ft-ra. És ez csak a tárgyi része, vásárlási idő, mosogatási idő, edények ára leosztva. stb. nincs benne.
Ez is érdekel, hogy tudnék úgy olcsóbban hozzájutni a havi-kéthavi egy babfőzelékadagomhoz, hogy több időt nem kell rászánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!