Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit csináltam rosszúl? Nem...

Kokas Lajos kérdése:

Mit csináltam rosszúl? Nem sikerült a dödöllém.

Figyelt kérdés
Sütés közben szétesik, folyós lesz.
2010. aug. 6. 23:46
 1/7 anonim ***** válasza:

fogalmazz értelmesen.

ma már nem a dödölle-időkben élünk. :D

2010. aug. 7. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem akik tudnak igazi dödöllét csinálni ők nem netzenek. ;-)

2010. aug. 7. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Én így tanultam: megfőzöm a krumplit, vizet leöntöm róla és összenyomom krumplitörővel. Közben a lisztet megpirítom csak úgy minden zsiradék nélkül szárazon és ráburítom a krumplit és kezdem összekeverni és utána még annyi főzőlevet öntök rá, hogy jó keménykés (ne nagyon lágy) maradjon. Aztán hagymás zsiradékba kiszaggatom, és megpirítom, vagy serpenyőbe, ha nincs annyi időm, akkor tepsibe. Mivel a liszt jól megpirul nem lesz nagyon fojtós se.
2010. aug. 7. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Előző vagyok és érett krumpliból kell, az újkrumpliból nem jó.
2010. aug. 7. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem, még próbálkozom, mert mondtatok új infókat is. Én nem öntöttem le a levet (kevés lében főztem), úgy kevertem (nem pirított) lisztből. Igaz új krumpliból csináltam és én is azt gondoltam, hogy nagyon vizes volt az alapanyag.
2010. aug. 7. 18:36
 6/7 anonim ***** válasza:
76%

Tévedés, sokan neteznek a dödöllét készíteni tudók közül is:)


Csak öreg krumpliból jó. Kevés sós vízben főzd puhára (lehetőleg valamilyen jó minőségű, vastag falú, vagy teflon edényben). Közben kockára vágott krumplit süss aranybarnára valamilyen zsiradékban. Legjobb a libazsír, de lehet bármilyen zsír, esetleg olaj is. Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a levét egy edénybe. A krumplit törd össze, majd annyi főzővizet önts vissza rá, hogy még sűrű maradjon, de azért könnyen keverhető legyen (lehet, az egész leve kell hozzá). Tedd vissza forrni az edényt és óvatosan, fakanállal folyamatosan kevergetve tegyél bele pár kanál lisztet úgy, hogy közben szuszogjon, főjön a liszttel együtt. Vigyázz, mert nagyokat puffog, kilőhet és megégethet, ha nem vigyázol. Amikor már viszonylag sűrűre dagadt a lisztes krumpli, akkor egy evőkanállal keveset véve a hagymás zsírból, egy serpenyőbe, vagy tepsibe kell szaggatni a dödöllét és tetszés szerint le lehet pirítani, de már így is lehet fogyasztani pl tejföllel.


Ez a recept legalább 100 éves, én a férjem somogyi nagymamájától tanultam.:)

2010. aug. 7. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
bocsánat, kockára vágott HAGYMÁT kell aranybarnára sütni!!!!!
2010. aug. 7. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!