Házi meleg füstölés. Megbízható netes oldalak? Ötletek?
Halat így a legjobb https://www.youtube.com/watch?v=xgSf1Fcj72g
Szalonna,kolbásznál a hideg füstölést szeretem .
Én egy függőlegesen álló 200 literes hordóból csináltam egy hasonló füstölőt mint az egyes által linkelt videóban van. Annyi a különbség, hogy a hordó aljára készítettem egy ajtót és egy kicsi gázrózsával fűtök benne. A gázrózsa fölött van egy acél tepsi, ebbe kerül a fűrészpor ami az alatta égő gázlángtól izzik fel és kezd el füstölni. A fűrészpor fölött van egy lemez, hogy a húsokból csöpögő zsírt és levet megfogja.
A hordó fölső részére készítettem egy apró furatot, ezen keresztül pedig bedugok egy húshőmérőt. Így pontosan látom a belső hőmérsékletet, a gázégő állításával pedig könnyen lehet módosítani.
Általában 120-140°C fokon készítem a halat és a húsokat is. A hal kb 1-1.5 óra alatt van kész, a csirkecomb kb 3 óra. A vastagabb húsoknak ettől jóval több idő kell vagy elő kell főzni.
A halakból nekem leginkább a csuka jött be ízre, de csak frissen melegen. Hidegen már nem az igazi.
Ezzel ellentétben a csirkecomb és más húsok hidegen is nagyon finomak és friss salátával kitűnő reggeli vagy vacsora lehet belőlük.
Fűszerezni nem szoktam, a sima sózás elég nekik a meleg füsttől pedig már eleve egy pácolt jelleget kapnak. Persze ezt azért lehet ezer módon variálni. Pl. a fűrészporba kevert borókabogyó, teafű, stb. mind mind egyéni ízt ad az ételnek, de magának a fűrészpornak a fafajtájától is teljesen más ízek jönnek elő.
Jó móka a meleg füstölés, de azért eléggé hosszadalmas módszer és állandó odafigyelést igényel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!