Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Házi meleg füstölés. Megbízhat...

Házi meleg füstölés. Megbízható netes oldalak? Ötletek?

Figyelt kérdés
Most barátkozom a házi füstöléssel. Szeretnék is építeni egy házi szekrény füstölőt. De a kérdésem ebben a kategóriában a "mit és hogyan"? Alapvetően halat és bőrős malackarajt szeretnék füstölni. A különböző netes oldalak még a BBQ esetén is egymásnak homlokegyenest ellentmondó dolgokat írnak. Ami az üzletekben kapható készülékek még érdekesebbek. Pl. hőmérséklet. Az egyik azt írja a meleg eljárások 100-130 fokos hőmérsékletet igényelnek, egy másik említi, hogy van amit ennél magasabb 300-350 fokon kell készíteni. Már abban sincs egyetértés, hogy függőlegesen (feje fent, farka lent) v. víszintesen (feje balra, farka jobbra, hasa lent, háta fent) kell betenni pl. a halat a füstölőbe. Ismerszik-e tényleg megbízható, hihető netes oldal (akár magyar akár angol nyelven) ahol tényleg jól leírják, hogy mit mivel, hogyan? Vagy van-e valakinek szmélyes tapasztalata amit megoszt? Pl. próbálta már a halat í]yis meg úgyis füstölni, esetleg más hőmérséklet sávban.

#hal #meleg füstölés #bőrős karaj
2020. szept. 15. 15:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Halat így a legjobb https://www.youtube.com/watch?v=xgSf1Fcj72g

Szalonna,kolbásznál a hideg füstölést szeretem .

2020. szept. 15. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
1/1: Szalonna és kolbász esetén egyértelmű:) Itt a többi volt a kérdés. A halas videót köszönöm!
2020. szept. 15. 17:02
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Én azt írtam le hogy én hogy csinálom a te meleged nem érdekel .
2020. szept. 15. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Én egy függőlegesen álló 200 literes hordóból csináltam egy hasonló füstölőt mint az egyes által linkelt videóban van. Annyi a különbség, hogy a hordó aljára készítettem egy ajtót és egy kicsi gázrózsával fűtök benne. A gázrózsa fölött van egy acél tepsi, ebbe kerül a fűrészpor ami az alatta égő gázlángtól izzik fel és kezd el füstölni. A fűrészpor fölött van egy lemez, hogy a húsokból csöpögő zsírt és levet megfogja.

A hordó fölső részére készítettem egy apró furatot, ezen keresztül pedig bedugok egy húshőmérőt. Így pontosan látom a belső hőmérsékletet, a gázégő állításával pedig könnyen lehet módosítani.

Általában 120-140°C fokon készítem a halat és a húsokat is. A hal kb 1-1.5 óra alatt van kész, a csirkecomb kb 3 óra. A vastagabb húsoknak ettől jóval több idő kell vagy elő kell főzni.

A halakból nekem leginkább a csuka jött be ízre, de csak frissen melegen. Hidegen már nem az igazi.

Ezzel ellentétben a csirkecomb és más húsok hidegen is nagyon finomak és friss salátával kitűnő reggeli vagy vacsora lehet belőlük.

Fűszerezni nem szoktam, a sima sózás elég nekik a meleg füsttől pedig már eleve egy pácolt jelleget kapnak. Persze ezt azért lehet ezer módon variálni. Pl. a fűrészporba kevert borókabogyó, teafű, stb. mind mind egyéni ízt ad az ételnek, de magának a fűrészpornak a fafajtájától is teljesen más ízek jönnek elő.

Jó móka a meleg füstölés, de azért eléggé hosszadalmas módszer és állandó odafigyelést igényel.

2020. szept. 16. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
4:Nagyon köszönöm a választ!
2020. szept. 16. 20:58

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!