Keményítővel készült szószos ételeknél mindegyik elveszti idővel az állagát és folyóssá válik?
A keményítő nagy molekulái a melegítéstől hidrolizálnak, azaz kicsi cukormolekulákká bomlanak. Ez pedig már nem sűríti be az ételt. Az étkezési keményítő dobozára rá is van írva, hog nem szabad sokáig forralni.
Elképzelhető, hogy ez a folyamat állás közben is lezajlik mondjuk bizonyos kémhatáson vagy nem tudom milyen feltételek mellett. Az üveges édes-savanyú szósz a gyári üvegben nem változattja meg az állagát, de ha rárakod a húsra,6-8 óra után a maradék totál folyós... Viszont a főzött pudingot még sose láttam elfolyósodni, akkor se, ha két napig állt a hűtőben. Pedig azt hiszem, az is a keményítőtől lesz olyan, amilyen.
Az egyik okot már a 4-es leírta.
A másik ok az emberi nyál. Mert ha jól értem, a félig megevett kínai étel került be a hűtőbe, tehát belekerült a nyál.
Próbáld ki, két pohár pudingnál (a hagyományosnál keményítő a sűrítőanyag) Egyiknek edd meg a felét úgy, hogy mindig azzal a kanállal nyúlj bele, ami előtte a szádban volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!