Meddig kell főzni a húsokat, hogy ne legyenek benne baktériumok?
Először is nagyon kezdő vagyok, most próbálgatom a szárnyaimat. Azt vettem észre, hogy akármilyen húst sütök (főleg csirkét), minél kevesebb ideig sütöm, annál omlósabb és szaftosabb. Viszont van egy olyan félelmem, hogy benne maradnak a baktériumok, amik megbetegítik az embert. Maghőmérőm még nincs, így csak az érzékeimre tudok hagyatkozni. Ha a csirkénél maradunk, akkor elegendő addig sütni, amíg lepirul illetve kifehéredik? Van olyan állapot, hogy átsültnek tűnik, jó ízűen meg lehet enni, de még túlélték a paraziták, amiktől férges lesz az ember? Vagy ez csak akkor fordulhat elő, ha szemmel láthatóan nyers maradt a hús?
Előre is köszi a válaszokat!
Nem tudom milyen boltban vasarolsz ha ilyen felelmeid vannak? :) Erdekes hely lehet.
En emberi fogyasztasra alkalmas termekeket szoktam venni, amit kismillioszor leellenoriznek mielott a boltok polcaira kerul.
Kérdező, ha nem egy zugmészárszéken vásárolsz, akkor bajod nem lehet!
De ha ennyire rettegsz, akkor soha ne egyél pl. tatárbifszteket, vagy steak-et!
Ha a hús nem néz ki nyersnek, kifehéredett, akkor elpusztultak a baktériumok és a férgek is (az két különböző dolog, de mindkettő esetén 70-75 °C fölé kell menni pár percre). Nagyobb darab hús esetén tovább tart, mire a belseje is átfő, ha nincs hőmérőd, akkor úgy tudod ellenőrizni, hogy belevágsz, és látod hogy rózsaszín, véres-e még.
Amúgy van olyan, hogy a húst jóízűen meg lehet enni, de még életben vannak a kórokozók (nem teljesen átsült hamburgerpogácsa, a korábban említett tatárbifsztek és steak, kolbász, szalámi), de most nem jut eszembe ilyen étel, amit csirkéből szoktak csinálni. Mivel a baktériumok nyers húson nagyon könnyen elszaporodnak, jó helyről származó hús esetén se teljesen 100%, hogy nincsenek benne kórokozók, szóval ez egyéni döntés kérdése, hogy ki mennyire akar kockáztatni. Terheseknek és legyengült immunrendszerű embereknek nem szabad ilyesmit enni.
Köszönöm a válaszokat!
Egyrészt normál boltból veszem a húst. Másrészt tudom, hogy túlaggódom, de aki szerint egy normális helyről származó húsban nem lehetnek paraziták, baktériumok az kissé tájékozatlan.
Pörköltett legalább 1 óráig kell főzni ha csirke. Ha sertés vagy marha jóval több ideig, mire a hagyma elfő benne. Annál szaftosabb ízletesebb lesz.
Rántott húsnál oldalanként 3-4 perc
Oldalast 4 órán át sütöm, fólia alatt, hogy omlós szaftos legyen.
Bolognai 1 óra alatt kész
Én holnap bográcsban vaddisznót fogok főzni, az is 3-4 óra lesz :)
Ne aggódj! Sok recept van a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!