Miért nem tudok főzni?
Ember még nem született úgy, hogy már tudott főzni! :))
Tanulni, gyakorolni, újból és újból ismételni, a rutin adja a tudást.
A nokedlihez én kanállal elkeverem a tojást, pici sóval, majd vizet öntök hozzá, és apránként annyi lisztet adagolok és kavarok bele, hogy egy nyúlós-folyós tésztám legyen. Ha ez meg van, akkor még addig kavarom, hogy csomómentes, teljesen síma tészta legyen.
De ha egyszer eljutottál idáig, és kiderül, hogy kevés, vagy bármi, ha már símára kavartad, több lisztet nem fog befogadni, az mindig ott marad a tészta tetején. Meglehet, hogy ezt a lisztet érzed rajta???
Általában 2 db tojáshoz kb. 1,0-1,5 deci vizet öntök, és a lisztet ahogy írtam, apránként hozzá adagolva, amennyi kell, hogy az állaga könnyen kezelhető, ne túl híg, de ne is kemény legyen.
előző vagyok:
Ez a fajta nokedli szaggatóm van, csak beleöntöm a kész nokedli tésztát, fakanállal átkavarom rajta, ha már feljött a forrásban levő víz tetejére, még kettőt belekavarok, és lehet leszűrni.
Ha megtanulod a paprikás krumplit, attól kezdve mindenféle pörköltet is tudsz, mert a krumpli helyett a húst rakod a dinsztelt hagymára. :)
Kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelsz (én szoktam hozzá karikára szelni zöldpaprikát is, ha van), majd bele a hasábba vágott krumplit, alaposan átforgatom, hogy egy kicsit minden krumpli dinsztelődjön a hagymán. Törtpaprikát rá, és annyi vizet, hogy éppen ellepje! Sót bele, ha felforrt, vissza veszed a hőt alatta, hogy ne forrjon, mint a bolondóra csak szépen rotyogjon. Esetenként belekavarsz, hogy kb. egyformán főjjön minden szem... ha kell, menet közben a vizet pótolni kell. Félfövésnél meg kell kóstolni, hogy elég-e a sava, vagy kell még bele. Vigyázz! Beletenni lehet, kivenni nem! :))
És ha ez már megy, akkor bármilyen húsból a pörkölt is finom lesz.
5-ös, valószínűleg pont a rossz receptek miatt van a kérdezőnek kudarc élménye, ami elég önbizalom romboló, és tekintve hogy a főzéshez ugyanolyan fontos az önbizalom mint a tudás, ez elég sokat ront a helyzeten.
Erre egy legalapvetőbb, legelemibb pörköltalapot leírsz helytelenül.
Gratulálok!
Hasznos volt atolvasni a valaszokat nekem is vannak kudarc erzeseim de eldontottem mindent dedosra egyszerusitek es atolvasok olyan konyveket ahol megmagyarazzak milyen alapok kellenek ... mindig a reszek gyakorlasa vezet el az osszetettebbek minosegehez...pl a rizs
fozesnel ha bovebb a viz mennyiseg es magas fazekban keszul kevesbe habzik a tuzhelyre..eleve forro vizbe teszem es kozben kavargatom ne ragadjon le fel puhara fozom forrastol 10... 20 percig majd fedo alatti puhulas utan leontes atmosas szűrokanallal kiszedes es pergos lesz mint ha elopiritottam volna es zsiradekot sem muszaj hozza tennem igy konnyebb a mosogatas aztan fuszer vagy edes talalas tovabbi feldolgozas rizses eteleknek
A receptek nem mindig jók, van olyan, amikor elvan írva a sütési idő/más fajta sütőhöz van, van olyan, amikor túl sok lisztet ír stb.
Kísérletezz még 1 kicsit.
Csinálj például muffint, az nagyon könnyűy esetleg rántott húst vajas kruplival. Előszőr könnyebb receptekkel próbálkoz. A nokedli receptjét pedig próbáld meg elkérni anyudtól, az ővé biztos jó.
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!