Milyen sütiket süssek kerti partira?
Nekem is egyszer kellett egy aprósütemény, amit előre meg lehetett csinálni, bírt több mint száz kilométer utaztatást és mégis frissnek hat. Ekkor született ez a sütemény, ami egy régi recept folytatása, kiegészítése.
50 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg cukor
1 cs sütőpor
1 tojás sárgája
1 egész tojás
fahéj
szegfűszeg
Gyúrjunk a hozzávalókból közepesen kemény tésztát. Ha ragadna, gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, ha töredezik, pár kanál tejfölt. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra.
Eddig a régi recept.
Ebből a tésztából most csillagokat szúrtunk ki és 180 fokos sütőben 10 – 12 perc alatt megsütöttük. Amikor kihűlt, megkentük feketeribizli zselével és kettesével összeragasztva pihenni tettük egy napra. Ez alatt a tészta magába szívta a zseléből a nedvesség egy részét, és már nem akartak széjjel csúszkálni a csillagok. Olvasztott csokoládét kanalaztunk a tetejére és vágott, zöld pisztáciával ill. dió darabkákkal díszítettük. Nem mondom, hogy átlag hétvégi sütés esetén van az embernek energiája ennyit foglalkozni vele, de egyszer – egyszer belefér
Sajtos tallér
- 12.5 dkg reszelt sajt
- 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)
- 12.5 dkg margarin
- 1 db tojás
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 dl tejföl
- só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal
- 1 evőkanál étolaj
A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.
Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem
Csokis pöfeteg
- 20 dkg étcsoki
- 11 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 20-25 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen)
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek. tej
- 25-30 dkg finomliszt
- 1 tk fahéj
- 2 tk sütőpor (azaz fél csomag)
- a hempergetéshez porcukor
A csokit megolvasszuk, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat, a cukrot és a tojásokat kikeverjük , majd hozzáöntjük az olvasztott csokit, fahéjat, tejet és vaníliakivonatot is.
Ezután keverjük bele a lisztet a sütőporral együtt .
Tekerjük folpackba és egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap vágjunk egyforma darabokat, formáljuk gombócokká, és alaposan hempergessük meg porcukorban.
Előmelegített sütőben 165-170 fokon süssük kb 10-12 percig.
Nagyon figyeljünk, mert ha túlsütjük kemény lesz (én így jártam egy adaggal). Mondjuk attól kekszként még elropogtatható.;-D
tipp: ha esetleg mégis sikerült túlsütni a tésztát, és egy kő keménységével vetekszik, egyszerűen tegyünk almaszeleteket a süti közé, majd zárjuk le őket egy fémdobozban. nagyon hamar bepuhulnak!;-
Köszönöm!
Még van valakinek valami ötlete?Mást is akarok sütni ezen kívül valami gyorsabbat nem tud valaki? (Ezeket pénteken csinálom: méteres,hideg túrótorta vagy mandarin szelet még nem döntöttem, kapros túros lepény)Csütörtökön gondoltam sütni még valamit esetleg sós sütit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!