Milyen mértékben lehet eltérni egy adott étel receptjétől, hogy még azt az adott ételt be lehessen azonosítani?
Ezt hívják úgy, hogy Tiramisu, ahogy mi szeretjük :)
A főzés nem egzakt tudomány. Kalandvággyal is működik. :)
1 Ebben egyetértek. Pl. az ilyen 'epermisu' dolgokat még én is simán annak tartom.
De ha pl valaki letesz szárazon babapiskótát, csokipudingot önt rá, majd megszórja kókusz reszelékkel az nevezhető tiramisunak? Lehet csak én nem vagyok elég kalandvágyó, de egy ilyen ételt nem tekintek annak. Finom attól még lehet, persze, de az más kérdés.
Szóval ilyen jellegű dolgokra gondoltam.
2: igen, vannak, akik abszolút széttrollkodják az eredeti receptet (itt pl. egyedül a babapiskóta maradt az eredetiből), és mégis képesek az eredeti nevén nevezni. Hát az ilyeneket szimplán körberögöhik... :-D :-D :-D
Egy-egy hozzávalót esetleg le lehet cserélni (v. kihagyni), de magát az adott étel lényegét adó alapanyagot szerintem semmiesetre sem.
Kedvenc történetem erről az egész jelenségről Lénard Sándor: A római konyha c. könyvéből a Parasztasszony a kastélyban c. novella. :-DDD
"A parasztasszony a kastélyban
A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.
- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!
A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:
- No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
- De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
- Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
- Jó, de vajunk sincs a krémhez!
- Akkor csináld zsírral!
- Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
- Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
- No és a tojás? Tizenkét tojás!
- A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!"
:-D :-D :-D
Egy étel két dologból áll ossze: a hozzávalók és az elkészítés módja.
Pl ott a legegyszerűbb, a pörkölt. Ha ezt a szot kimondott, 100 emberből 99 egy húsételre gondol, ami hagymás paprikás alapon készül. Ebből a 99 emberből egy résznek sertés, másik rsznek marha , harmadik rwzsnek csirke lesz, a maradéknak meg valami vad. Egynek nem hűségié lesz, hanem mondjuk gomba, borsó vagy tojás. Mindegyik pörkölt lesz, hiszen az elkészítési mód azonos lesz.
A tiramisu tipikusan olyan étel, ahol van valahol egy "eredeti" recept, de az évszázadok alatt ez változott, ma már nincs olyan, hogy csak az az eredeti. Alapvetően egy babapiskotaval rétegezett kávés, kremsajtos, alkoholos desszert lenne, de kb mindenkinek meg van a maga receptje hozza. Nálunk pl a férjem nem volt hajlandó semmiféle sajtkeszitmenyt enni, így nálunk volt időszak, hogy lecsepegtetett joghurtból készült mascarpone helyett Mondjuk nem is tiramisunak hívtam, hanem tiramisu jellegű desszertnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!