A bolti pizzát miért alacsony hőfokon javasolt sütni?
Köztudott, hogy a pizzát minél magasabb hőfokon kell sütni.
Ezzel szemben a bolti pizzákon látom, hogy 200-220 fok körüli hőmérsékletet szoktak javasolni alsó-felső sütésnél és ennél is kevesebbet, 160-180 fokot légkeverésnél.
Mi ennek a drasztikus elvi eltérésnek az oka? A legtöbb ma kapható sütő úgy tudom, hogy 250 fokon simán képes üzemelni, tehát gondolom nem az van, hogy az átlaghoz igazították a gyári értékeket.
4, pizzának alacsony
Kérdező, szard le! Az én sütőm 230•C-t tud és így is 30 percig kell sütni a 300g-os fagyasztott pizzát, pedig előmelegítem és 190•C meg 10-12 perc van a papírjára írva
Úgy optimalizálják a tészta és a feltétek összetevőit, hogy azon a hőmérsékleten, amit az átlagos háztartási sütők többsége produkálni bír, egy pizza jól megsüljön.
Hiába adnak olyan pizzát, amit a recept szerint 500 C fokon kell megsütni, mert nincs otthon olyan sütőd.
Ja, szard le.
Nálam úgy történik, hogy eleve kiolvasztom a z abc-ben vett pizzát, a gázsütőmet előmelegítem 200 C° (alul levő mérő 200-at mutat) ezzel egyidőben benne melegszik egy tepsi amihez van rács (penny árulja 2500Ft) A pizzát ráteszem a betétrácsra, és amikor 200 fölött van, berakom 10 percre, a sütő közepén lévő már forró tepsibe. De van, hogy elfelejtem és felcsapja 300 fokig :) amikor beteszem. kb 10 percnél kiveszem és megeszem.
A bóti pizza direkt ehhez a homemade 200-300 fokhoz van készítve, a pizzériában 400 fokba dobják a friss tésztát pár percre - ez otthon nem lehetséges.
Mert azoknak egészen más az összetétele, és a feldolgozása, mint egy hagyományos kemencés pizzának. Ennek az az oka, hogy az otthoni sütők többsége 220-240 foknál nem tud többet, szóval mire átsül benne egy hagyományos pizza, olyan lesz mint a beton.
Viszont az ezeknél a mirelit pizzáknál is érvényes, hogy minél lassabban sütöd, annál szárazabbak lesznek. Lehet a gyártó így tudja biztosítani, hogy ropogós legyen a tészta (ami mondjuk pont szembemegy a rendes pizza puhaságával, de ugye kinek mi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!