Én kétféleképpen szoktam, bár mióta gyerekem van, csak a " gyors" verziót. :) Fele majonéz, fele tejföl az alap. Kb 1-1dl. Ebbe megy 1-2 teáskanál mustár, egy löttyintés citromlé, frissen őrölt bors és vmilyen zöldfűszerből egy kevés. Ez nálam mindig más, de leggyakrabban tárkony.
A másiknál 1 tojássárgájához fél dl olaj. Lassan hozzácsepegtetve és keverve besűrűsödik. Ha kész, akkor hozzá tejföl, porcukor, mustár, és talán ebbe is citromlé de ebben nem vagyok biztos, nagyon régen csináltam. :)
Szuper!
Na ez az olajos verzió nekem az izgalmas. Szerintem ez pikánsabb,finomabb lehet. Ki fogom próbálni az utóbbit,köszönöm,kedves vagy! :)
Akkor pár trükk az olajos verzióra :)
-A tojássárgájába tedd a mustárt, rögtön az elején, segíti felvenni az olajat.
-Szűk hosszú mérőedénybe csináld, és botmixerrel nyomassad, úgy nem kell szórakozni az olajjal, simán lehet vastag sugárban önteni.
-Egy igazi Csillebérci megoldás '62-ből, ha van otthon valami jó ízű csemegeuborka lé, simán tehetsz bele egy kicsit, fűszeresebb lesz tőle.
-Ha viszont az előző "csumis" verziót inkább hanyagolnád, mindenképpen próbáld ki fehérborral!
...ja, egyébként ami az arányokat illeti, az a fél deci olaj kevés lesz ahhoz, hogy valóban sűrű majonézt kapjál. Másfél - két deci olaj / tojássárgája sokkal reálisabb.
Elvileg 1 liter olajhoz kell 6 sárgája.
Az elején sűrűnek kell lenni a majonéznek, mert mire tartármártás lesz belőle, belemegy a tejszín (igen, elvileg tejszín, nem tejföl) citromlé, fehérbor, ezek pont annyira hígítják el, hogy jó legyen.
Ha már az elején is híg (a túl kevés olaj miatt) a végére túl folyós lesz.
Készíts (4 perc alatt) házi majonézt (javaslom a borecet helyett a citromlét) és ha nincs olivád, nyugodtan pótold étolajjal, én évek óta így csinálom és nagyon-nagyon finom.
Így:
https://www.youtube.com/watch?v=rzj-iNCMiaA
utána tegyél bele tejszínt vagy tejfölt (tök mindegy) és ízesítsd intenzívebbre mustárral, cukorral, sóval, citromlével és fehérborssal, az ízlésed szerint. Már így is tökéletes, de ha plusz gyönyörre vágysz, apríts bele apróra vágott snidlinget (metélőhagyma) és soha nem fogod másképp csinálni!
Megfigyelésem:
A bolti majonéztől másnapra felhígul, a házitól soha!
tojássárgáját étolajjal jó sűrűre keverni
utána tejfölt hozzá
mustár, só, citromlé, cukor
ebbe kis kockákra vágott főtt krumpli, répa, borsó, nem főtt alma, csemege uborka
hagy álljon egy pár órát hogy összeérjen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!