Kenyér sütőgép alap sütéshez (Basic) miért kell tejport használni? Megsütött kenyér átlaga túl tömör. Mit lehet tenni ez ellen?
NEM KELL! Egyszerűen hagyd ki.
A kenyér tömörsége sok okból lehet: nem kelt eleget, vagy éppen túl sokat és összeesett a sütésnél, vagy kevés volt a folyadék, vagy rossz az élesztő, vagy nem dagasztotta eleget a gép, vagy a liszt gyenge minőségű, stb.
Olvass el SOK ide tartozó cikket, tapasztalatot és próbálkozzál többször. Sajnos annyi tényező van a kenyérsütésnél, sok a hibalehetőség. Ki kell tapasztalni, meg kell tanulni.
1: Orion-OBMD-1401
Alapkenyér (basic ): 1000G
Víz
Olaj
Só
liszt
cukor
(tejpor) !
élesztő
1. Alap (Basic ) 1000G
víz: 350ml
olaj: 3 evőkanál
só: 1.5 teáskanál
liszt: 4 csésze. (adták hozzá vásárláskor )
cukor: 2 evőkanál
(tejpor )! : 3 evőkanál. erről lenne szó.
élesztő: 1 teáskanál
Mi ezeket használjuk ettől tömör a kenyér:
Fehér búza kenyér liszt: BL-80-as+ búzafinomliszt BL 55
3 adag BL-80-as
1 adag BL-55-s
Ahhoz hogy a kenyér "szellős" legyen, ki kell alakítani a gluténszerkezetét. Ezért hajtogatják kb negyedóránként. Az élesztő... nos a kenyérnek kell érési idő, mert mikroorganizmusok dolgoznak benne. Házi kenyér 1-3 óra alatt csak sütőporos verzióban van meg. Egyébként meg ~12-24 óra.
Ha tehetek egy javaslatot, akkor próbálkoz a "lusta asszony kenyerével". Ez szintén élesztős, nem igényel nagy szaktudást, de ez áll a legközelebb a valódi kenyérhez.
Ha még mélyen érdekel a téma akkor Limara péksége blog.
A tejpor pedig nem teszi tömörebbé a tésztát, inkább "sejmesebbé".
+ Érdemes egy pici olajat hozzáadni a tésztához ettől is lukacsosabb lesz.
Ezek a gyors tippjeim vannak.
Hagyd ki a tejport, én is ki szoktam mindig.
amúgy a kenyérsütőben sült kenyér mindig tömörebb egy kicsit, mintha pl. tűzhely sütőjében sütnéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!