Ha a cukrot mézzel szeretném helyettesíteni a sütiben, akkor 10 dkg cukor kb mennyi méz?
DE én is mézet tettem a tiramisuba, és fel tudtam vele verni a habot. A méz édesebb, én hat kanál cukor helyett 3 kanál mézet vettem.
Vigyázz, mert ha túlsütöd, keserű lesz!
"Méz
Az átlagos méz jórészt (mintegy 70%-ban) gyümölcs- és szőlőcukrot tartalmaz - előbbit, mely amúgy is édesebb, kicsit nagyobb mennyiségben. Egy rendes mézben az összetettebb cukrok aránya mindössze tíz százalék körül van, ennek is csak tizede a szacharóz (például a répacukorban is), van benne viszont malátacukor (maltóz) és melenitóz, amelyet bizony a levéltetvek termelnek, a méhek pedig szorgalmasan felnyalnak, majd részben elfogyasztják, részben beledolgozzák a mézbe.
A méhek amúgy rendkívül gondos munkával gyűjtik és sűrítik a mézalapanyagot, sőt sűrű szárnycsapásokkal arról is gondoskodnak, hogy körülbelül 17%-ra szorítsák vissza a méz víztartalmát. Ez a mennyiség arra jó, hogy folyós legyes a termék, a másodlagos kémiai kötésekkel kötött víz viszont nem teremt túl kedvező feltételeket a gombák, erjesztőbaktériumok s más miazmák számára, ezért például a tömény méz ideális esetben nem fertőződik (kivételként szokták emlegetni a Clostridium butulinum endospóráit, amelyek elsősorban a csecsemőkre lehetnek veszélyesek), és nem is romlik meg.
Annál számottevőbb kedvező élettani, sőt gyógyhatása - például. torokfájás ellen (citromlével együtt alkalmazva) alighanem minden más szernél hatékonyabb, s rendszeresen fogyasztva az immunrendszert is erősíti. Fertőtlenítő hatása összefügg azzal, hogy vizes közegben lassan, kis mennyiségű, de fiziológiás jelentőségű hidrogén-peroxid keletkezése közben bomlik, ami ilyen mennyiségben ránk nézve nem mérgező, a kórokozókat viszont kinyírja.
A méz jelentős vitamintartalma közismert, miként kellemes íze is (ez azért már kissé megosztja az édesszájú publikumot). Sütéshez aromája és kémiai tulajdonságai miatt is ideális, ráadásul fajlagos kalóriatartalma is alacsonyabb valamivel, mint a szacharózé (nád-, illetve répacukor, leggyakoribb formájában kristálycukor).
A boltban is beszerezhető olcsó szőlő- és gyümölcscukor korában magától értetődő, hogy felelőtlen elemek a mézet is hamisítják. Fájdalom, aki ügyesen csinálja, ügyel a különböző hozzávalók megfelelő arányára (nem sziruposított kristálycukrot használ, mint a teljesen elvetemült s egyben eszetlen kufárok) és arra, hogy megmaradjon a megfelelő víztartalom, így annál csak a tettenérés segít. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!