Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha a cukrot mézzel szeretném...

Ha a cukrot mézzel szeretném helyettesíteni a sütiben, akkor 10 dkg cukor kb mennyi méz?

Figyelt kérdés
2010. júl. 27. 06:28
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
A cukrot nem lehet sütiben mézzel helyettesíteni. Keress olyan receptet,amihez méz kell.
2010. júl. 27. 07:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
De lehet, nekem is van ismerősöm, aki így csinálja. De hogy pontosan hogy kell, azt sajna nem tudom.
2010. júl. 27. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
de lehet helyettesíteni, csak figyelni kell rá, hogy a folyadék kicsit kevesebb legyen....arány sacc per kb 10 dkg cukor helyett 8 dkg méz, de rakj kevesebbet előbb, keverj és kóstolj, ha kell, akkor rakj még bele
2010. júl. 27. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

DE én is mézet tettem a tiramisuba, és fel tudtam vele verni a habot. A méz édesebb, én hat kanál cukor helyett 3 kanál mézet vettem.

Vigyázz, mert ha túlsütöd, keserű lesz!


"Méz


Az átlagos méz jórészt (mintegy 70%-ban) gyümölcs- és szőlőcukrot tartalmaz - előbbit, mely amúgy is édesebb, kicsit nagyobb mennyiségben. Egy rendes mézben az összetettebb cukrok aránya mindössze tíz százalék körül van, ennek is csak tizede a szacharóz (például a répacukorban is), van benne viszont malátacukor (maltóz) és melenitóz, amelyet bizony a levéltetvek termelnek, a méhek pedig szorgalmasan felnyalnak, majd részben elfogyasztják, részben beledolgozzák a mézbe.


A méhek amúgy rendkívül gondos munkával gyűjtik és sűrítik a mézalapanyagot, sőt sűrű szárnycsapásokkal arról is gondoskodnak, hogy körülbelül 17%-ra szorítsák vissza a méz víztartalmát. Ez a mennyiség arra jó, hogy folyós legyes a termék, a másodlagos kémiai kötésekkel kötött víz viszont nem teremt túl kedvező feltételeket a gombák, erjesztőbaktériumok s más miazmák számára, ezért például a tömény méz ideális esetben nem fertőződik (kivételként szokták emlegetni a Clostridium butulinum endospóráit, amelyek elsősorban a csecsemőkre lehetnek veszélyesek), és nem is romlik meg.


Annál számottevőbb kedvező élettani, sőt gyógyhatása - például. torokfájás ellen (citromlével együtt alkalmazva) alighanem minden más szernél hatékonyabb, s rendszeresen fogyasztva az immunrendszert is erősíti. Fertőtlenítő hatása összefügg azzal, hogy vizes közegben lassan, kis mennyiségű, de fiziológiás jelentőségű hidrogén-peroxid keletkezése közben bomlik, ami ilyen mennyiségben ránk nézve nem mérgező, a kórokozókat viszont kinyírja.


A méz jelentős vitamintartalma közismert, miként kellemes íze is (ez azért már kissé megosztja az édesszájú publikumot). Sütéshez aromája és kémiai tulajdonságai miatt is ideális, ráadásul fajlagos kalóriatartalma is alacsonyabb valamivel, mint a szacharózé (nád-, illetve répacukor, leggyakoribb formájában kristálycukor).


A boltban is beszerezhető olcsó szőlő- és gyümölcscukor korában magától értetődő, hogy felelőtlen elemek a mézet is hamisítják. Fájdalom, aki ügyesen csinálja, ügyel a különböző hozzávalók megfelelő arányára (nem sziruposított kristálycukrot használ, mint a teljesen elvetemült s egyben eszetlen kufárok) és arra, hogy megmaradjon a megfelelő víztartalom, így annál csak a tettenérés segít. "

2010. júl. 27. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
2-3 kanál
2010. júl. 27. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!