Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Rakott krumpli esetében a...

Rakott krumpli esetében a krumplit először megfőzzem?

Figyelt kérdés
Legutóbb mikor csináltam, akkor nem főztem meg a krumplit és alig akart megsülni a sütőbe. Anya is így szokta azért csinálom én is igy. Viszont a neten olvasgatom hogy a krumplit először megkell egészbe főzni. Ez mennyire számít?
2020. ápr. 8. 11:12
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
88%

Én megfőzöm héjában a krumplit, mert így tanultam.

Nem tejfölözök meg minden réteget, de én is teszek jócskán bele középtájon. Viszont amikor össze van rakva, akkor öntök rá egy főzőtejszínt, ez csak jót tesz neki.

A rétegezést így csinálom:

Krumpli, kolbász (hogy a zsírja belefolyjon a krumpliba), tojás. Teszek közben itt-ott hozzá kis kocka vajakat. Mindig krumplival fejezem be.

Ha van időm, a tetejére besamelt öntök, amibe reszelt sajtot keverek. Ha sietek, akkor csak tejfölbe kevert nyers tojással locsolom meg.

2020. ápr. 8. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 anonim ***** válasza:
88%

Én is mindig megfőzöm egészben héjastul, de nem szétesően puhára, mert akkor nem lehet szépen karikákra vágni. Ha belemegy a villa, már jó.

Egyszer én is vékony nyers karikára vágott krumplival csináltam, azaz rétegeztem idő hiányában. Hát jól megszívtam, mert sokkal több idő alatt puhult meg. Soha többet, pedig anyósom mindig így csinálta, de neki volt ideje nyugdíjasként. Egyébként nagyon finom volt úgy is, de kellett neki másfél-két óra legalább.

Valaki kérdezte: igen, én minden réteg közé teszek tejfölt. Finom, szaftos lesz belül, a teteje viszont ropogósra sül. Ha sajtot is teszel rá, azt csak az utolsó 5-10 percben. Ha nem, felül mindig krumplikarikákkal fedd be az egészet. Tetejére nem teszek tejfölt, attól nekem kiszárad inkább. Nem lesz sült-ropogós. "Mindenki másképp csinálja..."

2020. ápr. 8. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/21 anonim ***** válasza:
77%

Ahogy én szoktam csinálni:

Elsőnek meghámozom a krumplit és sós vízben megfőzöm. Közben a tojást is megfőzöm (annak a levébe is teszek egy kis sót, elvileg úgy könnyebb pucolni). A forró víz után hideg vízbe teszem a tojást, majd megpucolom.

Felszeletelem a krumplit, a tojást és a kolbászt. Jénaiba teszek egy réteget ezekből vegyesen, picit megsózom, sós tejföllel megkenem, majd egy újabb réteg, még egy pici só, utána megint sós tejföl. Ezután pedig beteszem a sütőbe és készre sütöm.

Tudom, hogy nem kértél receptet, de hátha tudtam segíteni :D

2020. ápr. 8. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 anonim ***** válasza:
73%
Tulajdonképpen az a gratin is főtt krumpliból készül, hiszen a ráöntött tejnek a gőzében fő meg. Legfeljebb túlzottan energiatakarékosnak nem mondható, mert a jénai falán át a hőáteresztés nem a leghatékonyabb (hiszen az üveg az hőszigetelő), ezért lesz kész csak 3-4 óra alatt.
2020. ápr. 8. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 anonim ***** válasza:
88%

# 14/: nagy tévedés! Nem azért kell sokáig sütni, mert jénai, hanem nézd meg a hőmérsékletet!!!!!

(én egyébként normál hőmérsékleten csinálom, 40 p alatt készen van. De nem lesz olyan szaftos, mint a 100-110 fokos hosszú ideig sütött)


Ez egy igazi slow-cooking verzió, ahol a krumpli "confitálódik".

2020. ápr. 8. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 anonim ***** válasza:
54%
Én még soha nem főztem meg a krumplit előtte. Úgy szokta., hogy alulra krumpli, de úgy hogy fedésbe rakom rá, h ne erjen le lapjára a tepsi aljára. Utána jön rá a kolbász, bacon, majd a sok tojás, én 10bol csinalom majd kb. 2 soboz 20%-os tejföl. Ez fontos, mert a gagy nem tud szépen lefolyni. Alulra persze kell egy kis zsiradek. A tetejére alufólia, így sül kb. 1,5-2 óráig. Ha már puha a krumpli, akkor az alufoliat leszedem, átrakom légkeverésesre es piritom a tetejét is
2020. ápr. 8. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 anonim ***** válasza:
52%
Most hallok erről először. Soha nem főztem meg a krumplit mindig megsült. A tojast megfőztem a kolbaszt nyersen belevágtam es kész.
2020. ápr. 8. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok, hasznos választ :)
2020. ápr. 8. 15:27
 19/21 anonim ***** válasza:
95%

Két összebékíthetetlen tábor van. Mindkettő hülyének nézi a másikat.

Ez az étel valóban azok közé tartozik, amelynek nincs receptje. Azaz mindegyik változat jó, hacsak nincs valami eszement módon elszúrva.


A burgonyára/krumplira korlátozva a figyelmet.

1.) egészben héjastól kell megfőzni a krumplit, majd kihűteni (annyira, hogy meg lehessen fogni), és le kell szedni a héját.

2.) nyersen kell összerakni, majd alufóliával le kell takarni, és így menjen a sütőbe. Amikor már megpuhult, akkor le lehet szedni a takarást, erős lángon pirosra sütni.

Én magam az utóbbi változatot jobban kedvelem, de sokat ettem olyant is, amit héjában megfőztek. Azzal sincs bajom.

Az egyéb hozzávalók sokfélék lehetnek. Pl. húsmentesen, sajttal, besamelmártással, hússal, kolbásszal, füstölt szalonnával vagy nélküle, virslivel, szafaládéval stb.

Én régebben úgy ettem, hogy rengeteg tejfölt tettem rá a tányérba. Most már ezt nem teszem (elnyomja az ízét), de a rétegeket bőven tejfölözöm.

Kalória rengeteg van benne mindenképpen, de mivel cukros vagyok, édesburgonyából készítem, vagy vegyesen.

A füstölt szalonnát meg ki szoktam olvasztani. A zsírjával locsolom összeállításkor (nem szabad túl sokat tenni rá, mert nem lesz jó). A kolbászt viszont nem főzöm (szárazkolbászt használok, annak nem baj ha nyers. Más húsféle sem marad az, mehet bele nyersen).

2020. ápr. 8. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2020. ápr. 8. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!