Besamel alaphoz lehet a tej helyett mást használni?
Találtam egy receptet, kell hozzá egy besamel-serű alapot készíteni. Még sose csináltam ilyet úgyhogy nem tudom mennyire variálható.
Ebbe a tej helyett használható valami más? Tejszín, zabtej, kávétejszín, víz, tejpor, akármi egyéb? Mivel helyettesíthető?
Nem.
És bármivel lehet helyettesíteni, (figyelembe véve a termék víz és zsír tartalmát, pl tejszíntől értelem szerűen jóval zsírosabb lesz a végeredmény)
... csak ugye az nem nevezhető bechamelnek, mert az egy alap mártás, ami 400 éve ugyanúgy készül, szóval annyi tiszteletet megérdemel, hogy amit így hívunk, az eredeti módon készüljön.
Hasonló, de pl egy 20%-os tejszínnel azért bőven nem ugyanolyan.
Dúsítható tojással, sajttal, ezek mind módisítják az állagát, és egyéb tulajdonságait, pl hogy viselkedik ha hűl, hogy viselkedik, ha bevonsz valamit, és utána sütöd, úgyhogy rengeteg verzió, módosítás létezik, lehet vele kísérletezni.
Ezért alapmártás.
...illetve érdemes példaként megemlíteni egy másik alapmártást, a veloutét, csak amiatt, hogy megértsd, a liszt bármilyen nagy víztartalmú folyadékban kifejti a sűrítő hatását.
Az elején vajban átforrósítani leginkább a csomómentesség miatt kell, hogy a liszt szemek közé zsiradék kerüljön.
(Egyébként még csak átforrósítani se kell erre meg a beurre manié a jó példa)
Mac n cheese-hez nem tudom, jó e, de rakottasok tetejére én szoktam besamel helyett pl olyat, hogy tejszínt tejföllel keverek ki, megsütve isteni.
Engedd el a fantáziád, ha nem ragaszkodsz a besamelhez, akkor csinálhatsz tejszínes sajtmártást ezer verzióban. :) Vagy akár vajasat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!