Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Besamel alaphoz lehet a tej...

Besamel alaphoz lehet a tej helyett mást használni?

Figyelt kérdés

Találtam egy receptet, kell hozzá egy besamel-serű alapot készíteni. Még sose csináltam ilyet úgyhogy nem tudom mennyire variálható.

Ebbe a tej helyett használható valami más? Tejszín, zabtej, kávétejszín, víz, tejpor, akármi egyéb? Mivel helyettesíthető?


2020. ápr. 8. 09:06
 1/7 anonim ***** válasza:
41%

Nem.

És bármivel lehet helyettesíteni, (figyelembe véve a termék víz és zsír tartalmát, pl tejszíntől értelem szerűen jóval zsírosabb lesz a végeredmény)

... csak ugye az nem nevezhető bechamelnek, mert az egy alap mártás, ami 400 éve ugyanúgy készül, szóval annyi tiszteletet megérdemel, hogy amit így hívunk, az eredeti módon készüljön.

2020. ápr. 8. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Akkor nem nevezem annak az elkészülte után, megígérem, de a lényeg az hogy valami hasonló állagú mártás elérhető-e tej helyett másból.
2020. ápr. 8. 09:16
 3/7 anonim ***** válasza:
51%

Hasonló, de pl egy 20%-os tejszínnel azért bőven nem ugyanolyan.

Dúsítható tojással, sajttal, ezek mind módisítják az állagát, és egyéb tulajdonságait, pl hogy viselkedik ha hűl, hogy viselkedik, ha bevonsz valamit, és utána sütöd, úgyhogy rengeteg verzió, módosítás létezik, lehet vele kísérletezni.

Ezért alapmártás.

2020. ápr. 8. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
34%

...illetve érdemes példaként megemlíteni egy másik alapmártást, a veloutét, csak amiatt, hogy megértsd, a liszt bármilyen nagy víztartalmú folyadékban kifejti a sűrítő hatását.

Az elején vajban átforrósítani leginkább a csomómentesség miatt kell, hogy a liszt szemek közé zsiradék kerüljön.


(Egyébként még csak átforrósítani se kell erre meg a beurre manié a jó példa)

2020. ápr. 8. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Egy mac n cheese recept írja hogy érdemes készíteni egy ilyen alapot, aztán beleolvasztani jó sok sajtot, úgyhogy annyira nem nagyon kell hasonlónak lennie, csak kell valami sűrű, krémes alap. :)
2020. ápr. 8. 09:31
 6/7 anonim ***** válasza:
72%

Mac n cheese-hez nem tudom, jó e, de rakottasok tetejére én szoktam besamel helyett pl olyat, hogy tejszínt tejföllel keverek ki, megsütve isteni.

Engedd el a fantáziád, ha nem ragaszkodsz a besamelhez, akkor csinálhatsz tejszínes sajtmártást ezer verzióban. :) Vagy akár vajasat.

2020. ápr. 8. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
62%
Szerintem, ha vizzel jól felhígítod a tejszínt, eléggé hasonló lesz, mint egy dobozos “pancsolt” tej. Turmixgép tökéletesen össze fogja dolgozni.
2020. ápr. 8. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!