Mi kell a tortillatésźába, hogy ne legyen törékeny?
??? A felsoroltakból például semmit. Egy nagyon pici olaj. Ennyi. Valaki tesz bele sütőport, de egyébként az is atom fölösleges.
Azért törik, mert túl száraz. Azért száraz, mert kevés benne a víz. Azért kevés benne a víz, mert vagy eleve keveset raksz bele, vagy túl lassan és sokáig sütöd.
Utóbbi kettőn módosíts.
Mivel a tortilla alapvetően elég kemény tészta, így vízből nem kell belőle túl sok.
A sütési időt rövidítsd le. Például süsd sokkal nagyobb lángon, negyed annyi ideig.
Csak a felületének kell megpirulni, mire mindkét felülete megpirul, addigra át is sül.
Ha csak 1 serpenyőben (vagy vason) csinálod, az úgy elég lassú, ezért egyes darabok között letakarhatod egy konyharuhával, mert ha forrón fedetlenül hagyod, ugyanaz lesz az eredmény, elpárolog belőle a víz, és törni fog.
Ha 2-3-4 serpenyőben csinálod egyszerre, akkor nem kell ezzel szórakozni, mert az úgy olyan gyors, hogy ha simán egymást tetejére rakod, akkor egymást fedik le.
Nem kell alá olaj, szárazon kell sütni. Még a lisztre is vigyázz, ne sok peregjen le róla, mert odaég.
Sütőben nincs sok esély elég gyorsan megsütni. Pizzakemencében meg lehet, de az tud 500 fokot. Egy otthoni sütő meg 250-et, ha nem nyitogatod.
Felforrósított serpenyőben süsd, lehetőleg acélban, a teflonnak nem használ, ha túlhevíted.
Elküldtem véletlenül félkészen az előző hozzászólást. A kenyértésztából inkább lehetne pitát készíteni (és azt tényleg a sütőben kell sütni): [link]
A tortillához csak egy kevés sütőpor kell. Például: [link] vagy, ahogy írták fentebb, ki is lehet hagyni a sütőport: [link]
Nem kell a serpenyőbe zsiradék, a liszt viszont tényleg elkezd égni, ezért én 2-3 db után papírtörlővel óvatosan, gyors mozdulatokkal ki szoktam törölni a serpenyőt.
Egyesek szerint egyébként csak a kukoricalisztből készült tortilla autentikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!