Élesztős leveles tésztát hogyan sikerülhet úgy elkészíteni, hogy ne szakadjon ki hajtogatás közben?
Talán a(nem)pihentetés lehet a hiba.
A jól kidolgozott alaptésztát amíg össze nem kevered a zsiradékkal mindenképp pihentetni kell hűtőben.
A zsiradékba keverhetsz egy kis lisztet az se árt ha hideg.
Gondolom legalább 3-4x hajtogatod.
Hajtogatások között pihentesd hűtőben legalább jó félórát.
Ha meg van az utolsó hajtogatás és mielőtt elkezdenéd nyújtani v.formázni akkor is pihentesd még egyszer.
Ha meg van a forma v.a süti alak amit akartál utána mehet a meleg lehetőleg párás helyen a kelesztés végül a sütés.
A hajtogatásnak egyébként nem csak az lényege hogy leveles legyen a tészta,persze főleg az,de akkor oszlatod el a zsiradékot is a legjobban a tésztában és akkor sütésnél nem szakad ki,de figyelj a töltelék se legyen túlzott adag benne mert sütésnél attól is kipukkadhat.
Remélem segítettem
Köszönöm a válaszodat!
Lényegében így csináltam, ahogy írtad, első alkalmakkor még csak 20 percekre tettem a hűtőbe pihentetni, most legutóbbi alkalommal már minden hajtogatás közben vártam kb 40 percet, vagy egy órát is. Mégis valahogy szétszakadt már a második hajtásnál (egyszer szimplán és kétszer duplán hajtom). De az is lehet, hogy maga a tésztám nem megfelelő, talán lehet hogy kevesebb lisztet kéne beleraknom... Köszönöm a segítségedet mégegyszer :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!