Te melyiket szereted jobban? Kérlek, segítenél nekünk dönteni?
A véleményetekre lennék kíváncsi, azaz egy mini felmérést szeretnék tartani: a családommal büfékocsit szeretnénk üzemeltetni (minden engedélyt beszereztünk, már csak az ÁNTSZ hozzájárulási papírra várunk), és most tesztelgetjük a lángos receptet.
Igazából van egy nagyon klassz, még ük-szüleim által hátrahagyott, igazi békebeli recept, DE! De ezt a receptet két féleképpen tudjuk elkészíteni (tehát ugyanaz a hozzávaló, ám az eljárás/dagasztási technika mégis különböző), amiből az következik, hogy ÁLLAGRA két, teljesen különböző lángost kapunk.
Az elsőnél kaptunk egy megszokott állagú, finom lángost, nem túl omlósat, inkább olyannak mondanám, hogy kívül ropogós volt, belül frissen puha, ami másnapra, sőt aznap estére szerintem kissé keményke lett.
A második technikával készültnél kaptunk egy vaj puhaságú, feszesen omlós lángost, ami még másnap is omlott a szánkban kóstoláskor.
Természetesen többeket áthívtunk kóstolni, de nem jutottunk dűlőre, mert kb pont annyian szavaztunk az egyikre, mint a másikra.
Szóval a kérdésem:
Te melyiket vennéd és ennéd szívesebben?
1. Kívül ropogós, belül kellemes puhaságú lángost
2. Kívül-belül pihe-puha, összességében vaj puhaságú, feszesen omlós lángost
Ezer köszönet, ha végigolvastad a kisregényem, pláne, ha még érdemben is hozzásegítessz ahhoz, hogy a legfinomabb lángost szolgálhassuk a jövendőbeli vengégeinknek!
Legyen szép napod!
Üdv.: Ili néne sütödéje
... kinek receptje, a saját műve!
Ha igazi piacos lángost szeretnétek, az olyan mint az 1-es.
Olyan kell, aminek az élvezeti értéke frissen és azonnal finomabb.
Lángost frissen, azonnali evésre vesznek az emberek, nem tartogatják estig, vagy másnapig.
Nem kell cifrázni, ez a híres "Lehel piaci lángos" receptje:
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.
2, ez nem feltètlen igaz, pesten pl a blahánál van egy lángosos, ami baromi rég ott van, nagyon finom lángost ad, és igencsak van forgalma.
Bizonyára máshol is van ilyen.
Egy jó kis töltött lángos simán belefér a street food kategóriába.
Kívül lehet enyhén ropogós, belül pedig puha, de a legfontosabb, hogy ne tocsogjon a zsírban, azt ki nem állhatom, szóval fontos, hogy megfelelően lecsepegtessék.
A tészta mellett pedig nagyon fontosnak tartom a feltét minőségét és arányát is, ha valaki nem natúrt választ, a túl sok legalább annyira zavaró lehet, mint a kevés, nyáron volt szerencsém olyan lángoshoz, ami szinte ehetetlen volt a sajt és tejföl mennyisége miatt, ott jobb lett volna, ha fele annyit használnak, de kicsit jobb minőségűt.
Kívül ropogós, belül puha.
És jó sok fokhagymával (igazi fokhagymából). :)
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!