Nagyon jó sajtos rudacska receptet tudnátok nekem írni?
Nagyon kedves barátnömtöl kaptam ezt a receptet, próbál ki te is, nagyon finom, egyszerü elkészíteni és tényleg eláll pár napig - mármint ha lesz rá ideje :)
Sós-sajtos-ropogós, ami sokáig eláll.
30 deka liszt, 25 deka margarin vagy 20 deka zsír (keverve is lehet, fél margarin, kiegészítve 7-8 deka zsírral)10 deka reszelt sajt bele a tésztába, meg egy kevés a tetejére,
hat evőkanál hidegvíz, egy ek. 10 %-os ecet, egy teáskanál só, de ez ízlés szerint lehet egy kicsit több is.
A zsiradékot apróra vágva összemorzsókáljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fél órát pihentetjük, majd kb egy centis vastagra kinyújtjuk.
Kb egy centis csíkokat vágunk derelyevágóval, amiket 4-5 centis darabokra vágunk. Lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszeltsajttal/köménnyel/szezámmal.
Nem túl közel tesszük egymás mellé (sütőpapíros tepsibe), mert az ecettől szépen megnőnek.
Nagyon finom, sokáig ropogós marad, érdemes dupla adagban is elkészíteni.
Sokan vannak, akik elmennek a boltban a leveles tészta mellett.
Sokáig én is így voltam, míg nem ettem egyszer vendégségben ilyet.
Nagyon gyorsan kész és tényleg tökéletes sajtos nasit lehet belőle készíteni.
A Pennyben szoktam venni a hűtőpultból egy 300 Ft-os leveles tésztát. Kinyújtott, nem fagyasztott, tekercsben van. A Pennyben a felső polcon a réteslapok, élesztők környékén találod.
- Kiteríted
- megkened tojással
- pizzaszeletelővel 1 x 5 centís csíkokra vágom. (Van egy kis trükk, hogy srégen kell tartani a szeletelőt, úgy nehezebben ragad rá. Az élkiképzéstől függ, hogy balra, vagy jobbra döntöd)
- Fém sütis lapáttal alányúlok és kisebb hézagokkal beleteszem a tepsibe (alá sütőpapír)
- Ráreszelem a sajtot + köménymag + só.
- Előmelegített sütőben kb 8 perc alatt kész.
- A sütilapáttal kiveszed táblában, mivel a sajt összefogta a darabokat. Pár percíg vársz vele és szépen lehet tördelni a csíkokra.
Tényleg nagyon finom, kár lenne bárkinek is kihagyni
A leveles tésztára rá van írva, hogy szobahőmérsékletűre kell melegednie sütés előtt. Na ezt én még sosem tudtam kivárni. :)
A tészta csíkokra vágását célszerű még a tészta hideg állapotában megtenni, hogy kevésbé ragadjon.
A sót pedig a sajt tetejére szórd, mert úgy kevesebb sóval is ugyanazt az eredményt éred el. Ha akkor teszed rá a sót, amikor már szinte majdnem kész a sütés, akkor a sajt tetején megmaradnak a szemcsék és intenzívebb a sós íz, akkor is , ha kevesebbet tettél rá.
Én éppen ezért a nokedli tésztájába sem teszek sót, mert az ember egyben lenyeli. A sót nem is érzed rajta, de a szervezetedbe bekerül. Inkább a főzővizet sózom meg jobban, hogy a külsején legyen sósabb.
Most olvasom, hogy 2-es derelyevágóval vágja kisebb darabokra. Ez nekem eszembe sem jutott. Lehet, hogy kevésbé ragad, mint a pizzaszeletelővel vágott.
Amúgy ez az ecetes dolog érdekes. Nem gondolnám, hogy sajtos dologba jó lehet, de kipróbálom.
Annyit írtam a leveles tésztáról, hogy beindult a nyálelválasztásom. Azonnal sajtos nasít kívántam.:)
20.50-kor nekiálltam.
21.20-kor már ettem belőle....
A 2-es vagyok, elöször én is megdöbbentem az ecetes ötlettöl, de kipróbáltam és tényleg nagyon jó lett.
Azóta sokszor készítettem, általában 2-3 adagot egyszerre, mert napokig ropogós marad.
Szóval próbáld ki nyugodtan, meglepöen jó az eredmény.
A másik elönye, hogy minden hozzávaló olyan, hogy mindig van otthon, nem kell külön venni.
(Még leveles tésztát sem :) , habár abban is igazad van, hogy nagyon jó alaptészta, és rengeteg módon el lehet készíteni. Nekem csak az a hátránya, hogy frissen finom, de másnap már nem az igazi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!