Miért mondják fogós lisztnek a réteslisztet? Honnan jön ez a kifejezés?
Valószínüleg a németböl lett fordítva, ott nem foós, hanem fogás van a nevében.
Ez meg feltehetöen a malom beállítására (fogások = fokozatok) utal.
2 másodperc alatt dobta ki jó öreg Google barátunk a választ... máskor te is fordulj bátran hozzá!
“Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret
L – liszt – apró szemcséjű finomliszt
FF – kétszer-fogós
FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D – dara”
2-es.
A kérdező csak tudni szeretné, hogy Google nélkül is tudtad volna e ?
Amúgy meg nem robotok vagyunk. Néha jó beszélgetni másokkal.
Azt szerettem volna tudni, hogy honnan jön a "fogós" szó, és mit jelent valójában. Erre nekem nem magyarázat az, hogy az Élelmiszerkönyv által előírt liszt jelölések második betűje.
Ez olyan, mintha valaki azt kérdezné, hogy mit jelent a diszperziós kölcsönhatás, mire valaki azt válaszolná, hogy dk-val rövidítjük. Hááát, kössz a semmit! ...és akkor még nem is szóltam arról a kritikán aluli google-ös megnyilvánulásról.
---
Az 1. válaszolót amúgy nem tudom miért pontozták le. Könnyen lehet, hogy a malomiparból jön ez a kifejezés.
A tapintása miatt nevezik félfogós, vagy fogós lisztnek.
. A félfogós liszt a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény, de a fogós lisztnél finomabb. Mivel sikértartalma – a gabonafélék szemtermésében található, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg – a kíméletesebb őrlés során kevésbé károsodik, ezért olyan termékeknél használható, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény. Ilyen félfogós liszt piskóták, felvertek, kevert tészták készítéséhez a legjobb választás. A rétesliszt pedig fogós liszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!