Mi az a stesszolás, virgolás, apslagolás? Valamilyen pék kifejezés kenyérkészítésnél.
Figyelt kérdés
Borbás Marcsi műsorában láttam Gasztroangyal 2014.05.02-én.2014. máj. 3. 18:13
1/7 anonim válasza:
Hm, stesszolásra, apslagolásra nem emlékszem már mi is, pedig pék voltam. A virgolás azaz, amilyen módszerrel gyúrod a tésztát gömb formára. Úgy tanították, hogy a tenyér alsó részével kell csinálni, tehát nem az egész tenyérrel. Hogy ezen felül miért pont ez a neve, már arra se emlékszem! :)
2/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, remélem lesz még aki a többit is elmondja. Eléggé lukas a net erre való keresésre.
2014. máj. 3. 21:11
3/7 anonim válasza:
Nincs mit, majd vissza-vissza nézek, mert engem is érdekel most már, már csak amiatt is, hogy tényleg csak nem emlékszem-e, vagy csak nekem nem tanították stb. :)
4/7 anonim válasza:
grund- öreg tészta
pehedli- edény, amellyel vizet hintenek a kemence belsejébe
stészolás- a tészta szellőztetése
abslagolás - formázás
abzecolás - a kenyér ráöntése a lapátra
umpakolás – a kenyér átrakása a felső kemencéből az alsóba
tipli - a kémény dugója ,amivel felfűtés után lezárják a kemencéből kivezető kéménynyílásokat, hogy a meleg ne távozzon
svöl- gőz
hert - a kemence alja
visli - kenyérmosó kefe
strejzekter – mosó edény, amelyben vizet tartanak a vislihez
suber - kéményzáró lemez
rikhejzli - a lámpa helye a kemence homlokoldalán
virgolás - gömbölyítés
5/7 A kérdező kommentje:
hát ez több mint kimerítő tájékoztatás :) Köszi.
2014. máj. 3. 22:02
7/7 anonim válasza:
A Google-ból én is ki tudom másolni neked ezeket a kifejezéseket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!