Home Expert 17 l (lidl) pálinkafőző főzési ideje mennyi?
A szakaszos folyás csak a vége fele van, mikor elkezd csökenni az alkoholfok, az utolsó fél liter egy jó óra alatt jön le. Viszont ma megpróbálom platni nélkül, lehet messze van a láng. Inkább egy gázrezsóval kellett volna neki álljak. Viszont minde hol azt olvasom, hogy lassan hagyjuk csöpögni a szeszt, egymástól különváló cseppenként. Így viszont 4-5 óra míg kicsöpög az a 2 és fél liter.
Itt a zsámoly: [link]
Ennek bőven jónak kell lennie ehhez a 17L-eshez, ami gondolom én bruttó, szóval jó ha 12-13L-t be tudsz tölteni. 30L-es DES-hez használom ugyanezt a gázégőt, kb. 45-50 perc a felfűtés (nettó 22L). Azon a fém csúszkán, ami van a nyakánál... (fogalmam nincs mi a neve) ugye adsz neki levegőt? Begyújtásnál hátrahúzod (zárod), és utána előrébb tolod kb. az első 4-éig kis lángnál, nagyobb lángnál lehet még előrébb... Máskülönben valóban nagyon tré a hatásfoka! Remélem használsz nyomáscsökkentőt (sajnos nem evidens).
Teljesen reális az a főzési idő, amit a gyártó megad. Mivel szimplafalú és keverőszár sincs benne, két dologra figyelj oda, figyeld a cukorfokot, fogyjon el az a cukor, ha marad benne némi cukor az nem probléma, de nehogy az legyen, hogy valamiért megállt az erjedés, nem pedig kierjedt. Ha sok cukor marad a cefrében hajlamosabb a leégésre. Jól pépesíts, ha szükséges használj pektinbontót (igazából minden esetben lehet, kárt nem teszel vele!). Továbbá ha túl sűrű a cefre, akkor hígítsd, először a vizet öntsd az üstbe (csapvíz, kúti víz, tök mindegy, nem kell deszt.víz, mert eleve desztillálsz!), majd arra a cefrét.
A "vége" felé sem lenne szabad (pláne 10 alk. foknál) csöpögnie, ez viszont azért van, mert nem elég intenzív a tüzelés. Nem tudom, hogy ezt hol olvastad, de nem így van...
Az első főzés során annyi a feladat, hogy minden alkoholt nyerj ki a cefréből, lehet intenzívebben tüzelni, de jól be kell tudni lőni ezt a dolgot, tény és való. Cefrénél a párlat kb. 60-85 °C között indul meg, nem kell csöpögést tartanod, lassú, egyenletes, nem lüktető folyást kell biztosítanod. A hőmérséklet pedig fokozatosan emelkedni fog ha a lángot jól belőtted! A kozmaolajokat érdemes ekkor szűrni, vagy veszel egy szűrőt vagy papír kávéfőző filtert használsz (nálam bevált!), ezen átengeded a lefolyó alszeszt. Addig főzöd, amíg az (egy keveset kiveszel valamibe) az üst kupoláján (azaz forró felületen) ugyan akár minimálisan is, de meggyullad! Lehet tovább is, de eddig minimum érdemes! 10 alk. foknál ha megállsz az hiba! Ennek úgy kell, úgy kellene lezajlódnia, hogy folyamatos folyás, folyamatos folyást kellene tudni biztosítani! Nagy deflegmációval azt éred el csupán, hogy az aromák jelentős része kvázi az üstben marad, azaz jellegtelenebb lesz a pálinkád! Használd a zsámoly lábát, annyi elég, esetleg függeszd egy hordóba az üstöt (ahogy egyébként a DES is gyártja a főzőjét, nézd meg, koppintsd le), példának okáért 30L-es DES-nél az üst alja és a hordó alja (ahová a gázégő fekszik ugyebár) ezek között kb. 15 centi van, azaz ennyire van közel az égő az üst aljához. Nem kell messzebb legyen, mint egy lábos a tűzhelyen. Ha jól kierjedt és híg, jól pépesítetted, akkor nem fog leégni!
Ha kinyerted az összes alkoholt, akkor visszaöntöd az üstbe és megméred az alk.fokát (ami fontos!) ha 25 alk. fok felett van, márpedig nálad 100%, hogy eddig minden esetben afelett volt, akkor vízzel (csapvíz) lefokolod 25 alk. fok alá. Majd eztán ismét elkezded fűteni. Ismét lehet intenzíven tüzelni (nincs pánik!) ha nincs hőmérő a kupolában (gondolom én nincs), akkor időközönként ellenőrzöd a páracső felénél-2/3-ánál a hőmérsékletet kézzel, tedd sűrűn ilyen pici főzőnél, avagy azt tudom ajánlani, hogy vegyél egy szondás hőfokmérőt, akár digitálisat (mert miért ne), pár ezer forint, a páracsőre rögzíted, mondjuk hőálló ragasztószalaggal s akkor nem kell fogdosni! Aztán amikor kb. 50-60 fokos (azaz kézzel fogva meglehetősen forró), akkor vedd vissza a tüzelést fokozatosan, 1-2 perc alatt csökkentsd tök minimálisra. Ekkor még némi időnek el kell telnie, mire elindul a lassú csöpögés, no és ekkor kell biztosítani lassú csöpögést legalább az első 40-50ml lefolyásáig. Ilyenkor nem azt történik, ami a legendák nagykönyvében, hogy külön válik a metil az etiltől, hanem a szar a jótól határolódik el és úgy egyébként a lefokolás is azért szükséges, hogy ez minél határozottabban elváljék egymástól, ezért kell lassan indulnia a párlatnak! De ha így csinálod, ahogy leírtam, akkor ez eleve így fog történni. Kb. 50-60ml-től elindul egy lassú folyás és ezt érdemes tartani, ha kell emelni a tüzelésen! Tartsd észben mennyi volt az alszesz mennyisége (a 25 alk. fokra lehígított alszesz mennyisége!) majd ennek számold ki a 1.5%-2%-át kb. s ez ne legyen több, mint egy körülbelüli irány. Készíts ki annyi fél decis poharat, ami minimum kiadja ezt a 2%-os mennyiséget, (érdemes akár kicsit többet is, pláne ha cukroztad a cefrét, abban fellépett bármilyen erjedési hiba stb.) Az sem baj, ha nagyobb pohár, sőt abban jobban érzed majd a szagokat, csak tartsd magad egy fix mennyiséghez, pl. ehhez a fél decihez, mindegyikbe annyit tölts. Az első fél decit öntsd ki pi..., majd egyesével töltsd meg a poharakat, s egyiket a másikkal hasonlítsd össze szaglás alapján. Amikor szűnik az a kellemetlen szag, amit az első 1-2 pohárban éreztél, majd ezt követően az első olyan pohár, amiben érzel gyümölcsösséget, az már mehet a középpárlatba. Nem fogod ezt azonnal, lefolyás után érezni a pohárban, de mire a következő teli van, addigra az előtte lévőben már fel kéne tudni fedezni (ha van benne!!!). :) Kb. ennyi. Utópárlat megállapításához, ajánlanám szintén ezt a módszert, (meg azt, hogy használj eprüvettát!) a lefolyó párlatot 60 alk. foktól vizsgáld viszonylag sűrűn, ekkor lehet már ízlelni is (előpárlatot is lehet, nem fogsz tőle megvakulni, csak igen kellemetlen élmény, nem érdemes sőt felesleges), továbbá szagolni is kell sűrűn, amikor először érzel számodra pálinkában nem elfogadható ízt és illatot, akkor állj meg a főzéssel. Teljesen változó, hogy ez mikor következik be, de úgy általánosságban kb. 55-45 alk. fok között. Ne sajnáld!
Ha kell gyűjtsd össze az utópárlatokat (egész évit és csak az UP-ot, EP-ot ne add hozzá!) majd összeöntve az egészet, szintén lefokolva 25 alá főzd le ismételten, szintén elvenni elő- és utópárlatot! Egyesek szerint kellemes, szerintem nem nagy élmény, de mindenképpen fogyasztható alkohol lesz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!