Elrontottam a burgonyás tészta receptet (szilvásgombóchoz)!?
A recept szerint a megfőtt és áttört burgonyát elkeverjük a zsiradékkal, liszttel, búzadarával, megsózzuk, és egy tojással összegyúrjuk.
Na mármost én így csináltam: a tört burgonyába beleraktam először a lisztet, majd a zsiradékot, darát, utána kevertem össze, majd elkezdtem összegyúrni, és beleraktam a sót és a tojást és tovább gyúrtam. Elrontottam ezzel?? Nem áll össze a tészta, ragad, pedig raktam még hozzá sok lisztet de egyszerűen hiába, fel se veszi, ugyanúgy ragad. Már egy egész dobozzal elhasználtam. Dobhatom ki a tésztát? Mit csináljak?? Help!! :(
A tésztát túlgyúrtad, azért ragad. A kurmplis tésztákat gyorsan össze kell dogozni, mert csakúgy lesz jól formázható.
Legközelebb az összetört krumplihoz add kozzá a lisztet, sót, tojást, azaz mindent egyszerre tegyél bele - zsiradék meg gríz nem kell bele -, és a lehetö legkevesebb gyúrással állítsd össze.
Nyugodtan kidobhatod!
A gombóctésztába nem kell dara és nem kell zsiradék. Van aki még tojást sem tesz bele, én hol rakok, hol nem, ha rakok, akkor kicsit keményebb.
Te valamit piszkosul benéztél, mert a zsiradék csak a zsemlemorzsa (prézli) pirításához kell. A prézlit meg elnézted és darát használtál.
Itt egy normális recept, ha sok a mennyiség, akkor felezd, de a kész gombócokat le is fagyaszthatod!
Kuka!
És linkeld már be azt a receptet, ahol zsírt meg darát írnak a gombóctésztába, elbeszélgetnék a receptet feltöltővel!
Nem tudom, miért akadt ki mindenki, hogy a gombóc tesztájába zsiradék és búzadara is kell! Én mindíg így csinálom, 1 kanál zsír, 1 kanál dara megy az átnyomott főtt krumplira + 1 tojás és liszt /amennyi éppen kell/.
Szerintem a 2 tojás sok, meg lényeges, hogy a krumpli teljesen ki legyen hűlve, mert melegen rengeteg liszt kell bele!
Egyébként a krumplis teszta receptje /zsírral, grízzel/ Horváth Rozi szakácskönyve szerint:
"Jó burgonyás tészta készítése
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20—30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes a burgonya), egy jó kanál búzadara, 2 evő- kanál olaj vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só.
A héjában megfőtt és áttört burgonyát elvegyítjük a zsiradék- kai, liszttel, darával, megsózzuk és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!