A kovászos kenyér tésztáját hűtőben kelesztettem. Sütés előtt hagyni kell melegedni vagy rögtön mehet a sütőbe?
"Ez a "hűtőben kelesztés" valami új technológia? Valamiről megint lemaradtam?"
Igen, valamiröl lemaradtál, habár annyira nem új technológia.
Ha hütöben kelesztesz kelt tésztát, akkor ugyan lassabban kel meg, de sokkal egyenletesebben, és sokkal jobban formálható a tészta. Emellett ha este teszed a hütöbe, akkor reggel csak sütni kell, aminek a legtöbbször nagy elönye van.
"Elképzeltem, mit mondott volna nagyanyám, ha valaki rá akarja venni, hogy a kenyértésztát rakja ki a hóra kelni!"
Nagyanyáink még nem tudták, hogy a hosszú idejű hideg fermentálásnak mennyi hasznos élettani hatása van. Ez a módszer nem újkeletű, de sokaknak a rohanós napok miatt nem mindig megoldás. És nem csak a formázás utáni második kelesztésnél szokták alkalmazni van aki a hajtogatások után is hűtőzi. Plusz egy nagy előnye, hogy a hideg tésztát egyszerűbb sütés előtt bemetszeni mivel a hideg tészta jobban tartja a formáját és a penge is jobban viszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!