Milyen süteményt süssek ezekből a hozzávalókból?
1-es vagyok
Ha turbózni akarod, akkor a megdinsztelt szilvát 1 órát áztasd valami likőrbe, vagy rumba és utána keverd a krémhez.
Mascarponés szilvás pite sütés nélkül
A kekszes alaphoz:
200 g keksz
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál kakaópor
110 g olvasztott vaj
A krémhez:
250 dkg mascarpone
200 g habtejszín
1 teáskanál vaníliakivonat
30 g méz, (vagy ízlés szerint)
A szilvához:
8-9 darab szilva, felezve, kimagozva
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál vaj
1 csipet fahéj
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és az olvasztott vajjal. A masszát a piteformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
A krémhez a mascarponét kézi habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a tejszínt. Addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, homogénné válik, ekkor hozzáadjuk a mézet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet. (Mi nem szeretjük a túl édes sütiket 🙂 )
Az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe rakjuk pihenni.
A szirupos szilvához egy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrot és a vizet. Addig melegítjük, amíg elkezd karamellizálódni, ekkor a szilvákat belehelyezzük vágott felükkel lefelé megszórjuk fahéjjal.
Néhány perc alatt a szilvákat kissé megpároljuk. Fontos, hogy még ress maradjon, ne legyen túl puha.
A szirupban hagyjuk kihűlni a szilvákat.
Ha a pite kellően lehűlt és összeállt, a tetejére rakosgatjuk a szilvákat, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!