Mibol csinaljak szarazkolbaszt, milyen hus ledaralasat javasoljatok?
Ahogy írtár, zsíros húsból. Falvakban van füstölős, aki hidegfüstön felfüstöli. De ezek csak télen dolgoznak, mert nyáron ugye megromlik a hús.
Elviszed a füstölőshöz, ott 1 hétig füstön van, utána otthon hideg kamrában kb. két hétig lógni, szellőzni hagyod. Utána lehet enni.
Melegfüst: Üstház tetejére hordó aminek mindkét alja hiányzik. A felső hordóban lóg a kolbász rudakon. Az üstházban tüzet csinálsz akácfával. De csak kicsi tüzet! 5-10 centis láng elég. A láng véletlenül se érje a kolbászt! A tűzre, ha már ég, oldalról teszel vizes fűrészport. Lehetőleg keményfáét, praktikusan ami az akác darabolásánál maradt. A fűrészpor adja a füstöt. 3-4 órán át füstölöd így. Közben folyamatosan figyeled. Ha el akar aludni, akkor éleszted a tüzet. Ha túl nagy a láng, akkor meg lohasztod pl vizes fűrészporral.
Én a hideg füstöt jobban szeretem, de ez ízlés meg lehetőség kérdése.
Ha érdekel, a Dél-Alföldön tudok mondani hideg füstölőt.
laikus222 javasolta akác helyett inkább bükköt használj!
Az akác füstje savanyú illatú, attól ezt a zamatot kapja a kolbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!