Javasoljatok olyan ételeket, ami könnyen és gyorsan elkészithető és jo kezdetnek, hogy megtanuljak főzni?
Sajtos tejfölös tészta: a tésztát megfőzöd, teszel rá tejfölt és sajtot, ez elég egyszerű:))
Egyszerűsített bolognai: olajon egy kis hagymát megpirítasz, rádobod a darált húst, pirítod, amíg aranybarna nem lesz, ráöntesz két paradicsomkonzervet, cukrot sót teszel bele ízlés szerint, egy kis fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet teszel bele és készre főzöd, tésztával sajttal megszórva tálalod.
Apróra vágott vöröshagymát, karikára szelt zöldpaprikát megpárolsz, majd beleforgatod a hasábra szelt burgonyát. Megszórod törtpaprikával, felengeded vízzel, sót bele. Néha-néha belekavarsz, ha kell még rá víz, pótolod.
No ez a paprikás-krumpli.
Amikor ez már úgy sikerül, hogy nem lesz túl híg levű, hanem inkább jó sűrű, szaftos, akkor:
a krumpli helyett a kockára vágott sertés-húst teszed bele, és akkor főztél finom pörköltet.
Amikor már az is megy, akkor jöhet, hogy a feldarabolt csirkét rakod bele. Ekkor már lesz annyi rutinod, hogy tudni fogod, mennyi vizzel engedd fel. A pörkölteket ugyanis legkönnyebb azzal elrontani, hogy a sok víztől nem szaftja lesz, henem leve.
Jótanács: sóval mindig óvatosan, pótlólag beletenni lehet, kivenni (ha elsósztad) nagyon nehéz!!!
Pörkölt alap:
Olajon hagymát üvegesre párolsz, tűzről lehúzod, bele 1-2 ek őrült pirospaprika, aztán felvágott paprika, paradicsom.
Ezután ha húst teszel bele, pörkölt, ha krumplit, paprikás krumpli lesz. :)
11,25 vagyok!
A rántani való húst kiklopfolod (minél vékonyabbra), besózod mindkét oldalát. Hagyd állni kb. (minimum) fél órát.
Panírozás: először lisztbe forgatod, (a felesleget rázd le), utána a felvert (megsózott) tojásba, és utolsónak a zsemlemorzsába.
Zsírt (olajat) melegítesz. Annak a hőfoka akkor jó, ha a panírozott husiról egy csipet panírt beledobsz, és feljön a zsír tetejére. Ekkor leveszed közepesre a lángot, belerakod a bepanírozott husit, mindkét oldalát szépen megsütöd.
Francia hagymaleves (első levesem)
Hozzávalók:
1-2 db póréhagyma - jó nagy (v ha nincs 2-3 nagy fejű vöröshagyma)
1 ek margarin
1 l húsleves alaplé (én forrásban lévő vízben feloldok 2 húsleveskockát, aztán csá)
fűszerek: só, bors
1 dl fehérbor
Elkészítés:
1. a hagymát összevágod
2. egy kisebb edényben elkészíted a húsleves alaplét
3. egy másik, nagyobb lábasba beleteszed a margarint, a hagymát. Addig kevergeted, míg aranybarna nem lesz a hagyma.
4. felöntöd a húsleves lével, sózod, borsozod
5. úgy húsz percig fedő alatt főzöd - ellenőrizd a hagymát, ha megpuhult, akkor jó (időtől függetlenül)
6. hozzáöntöd a bort, összeforralod, és kész is van.
Tányérba szelet kenyér (lehet pirítós is), rá reszelt sajt, és erre mered a forró levest.
Kecsöpös csirke:
Hozzávalók:
- 1 főzőtejszín (3 decis), kecsöp tetszés szerint
- vékonyabb szelet csirkemell (mindenkire számolj kb. egy szelet mellet, attól függ a mennyisége)
- só, bors
- hasábburgonya
Elkészítés:
1. csirkemellet sózod, borsozod, felszeleteled (nem apró csíkok, hanem mint a rántott húshoz), jénaiba teszed
2. egy kis tálba öntöd a tejszínt, hozzáadsz ízlés szerint kecsöpöt és összekevered (színre nézd, én több kecsöppel szeretem)
3. ráöntöd a csirkére
4. jénait lefeded, sütőbe teszed, és addig hagyod benn, míg a csmell meg nem puhul (nem sok idő, 15-20 perc, vastagságtól függ)
5. sütsz ki hasábkrumplit, és azzal tálalod.
Tonhalas spagetti: olivaolajon megfuttatod a felszeletelt fokhagymát és a felszeletelt szárított paradicsomot, majd hozzádobsz felszeletelt olivabogyót. Kavargatod, kavargatod pár percig (ne barnuljon meg a fokhagyma), majd konzerv tonhalat teszel hozzá (olajosat, mert a vizes fröcsköl). Megint kavargatod, kavargatod, ha kell sózod (én nem nagyon szoktam, mert az olivabogyó és a szárított paradicsom is elég sós), örölsz rá borsot, felöntöd tejszínnel, és összerottyantod.
Spagettit kifőzöd, leszűröd, ráöntöd a tonhalas szószt, kicsit összefőzöd. Tálaláskor kínálasz hozzá reszelt parmezánt.
Nagyon gyorsan megvan, nagyon finom. Elrontani sem lehet, mert ha hígabb a szósz, úgy is jó, ha sűrűbb, úgy is. Hetente 1szer biztosan megfőzöm.
11,25-ös vagyok!
Ha hosszabb főzési idejü húsból (marha, birka, sertésköröm, esetleg pacal) akarsz pörköltet főzni akár lábasban, akár bográcsban:
Az edény oldalát és az alját is fehér (előtte még nem használt) zsírral alaposan kend ki.
Először (ha van) a csontos húst rakd az aljára egy sorban, azt megsózod, szemes borsot, kevés köménymagot rá, tetejére a szálára vágott vöröshagymát és a karikára szelt zöldpaprikát teszed.
Utána a következő sor husit, azt ismét sózod, borsozod és jöhet ismét a vöröshagyma, zöldpaprika.
A legtetejére hús kerüljön. Nagyon kevés (max egy pohár) vizet önts rá és várd meg, míg felforr. Akkor már látod, hogy mennyi vizet engedett, és mennyi kell még rá.
Az így feltett husit nem kavarjuk, csak (levéve a lángról) a lábast, bográcsot megrázogatod. Ezeknek a húsoknak a főzési ideje 2,5, 3,5, 4,0 óra is lehet.
Amikor azt érzed, hogy kb. fél óra múlva puha a husi, akkor szórd rá a törtpaprikát és fakanállal a tetején kavargasd, majd belefő. Persze közben a savát és a csípősségét ellenőrizni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!