Melyik hazai borpincészetet tartjátok a legjobbnak?
Nem tartom egyiket sem legjobbnak.
A borászat nem verseny szerintem.
Finom a villányi is, a tokaji is, a soproni is....
Vagy talán van olyan ínyenc, aki kiköpi badacsonyit? :)
Messziről indítok, mert sajna már mostanában nem voltak alkalmak pincetúrákra, de régebben voltunk több alkalommal is, és azoknak többnyire az volt a tanulsága, hogy az igazán jó borokat nem a vendéglőkké átalakított pincékben találtuk, amelyek mög9ött volt marketing is, valamennyire ismertek voltak, hanem az olyan borász családok pincéiben, ahol generációk óta foglalkoztak a borral, megvolt a tapasztalat, és minőségi bort akartak készíteni, nm az volt a céljuk, hogy olcsón, minél több bort tudjanak előállítani.
Ezek a kis borászatok, családi vállalkozások nem igazán kerültek reflektorfénybe, tapasztalat, és szájhagyomány útján terjedt, melyik pincébe ajánlott érdemes bemenni, és melyiket elkerülni, mert azért olyanok is voltak, vannak.
A borkészítés, a borászat lényege, hogy a borra a fogyasztója mondja azt, hogy na ez finom, ízlik... sajnos, amikor a borokat egymáshoz kezdik mérni, versenyeztetni, ott az élsporthoz hasonlóan megjelenik a dopping is.
Ez a fogyasztót talán nem is zavarná, de bizony egy győzted bornak az árára is hatással lesz a díjazás, a lényeg mégis a borászok közötti versenyben, hogy ott mindenki betarja-e a szabályokat.
Száraz, félszáraz, félédes, édes borokat nem lehet együtt versenyeztetni, nincs olyan, hogy legjobb pincészet, és a kulturált borivók többségét az sem érdekli, hogy zsüriztetett, netalán díjnyertes bort kortyolgat, ha abba a borásznak benne van minden szakérelme, és rendszeresen finom borokat készít, oda a vendégek szívesebben térnek vissza, mint egy neves pincészetbe, ahol 30-40 köbméteres fémtartályokban készülnek a borok.
A "tokaji bort" ismerik a határokon túl, sőt még Európán túl is.
Persze, a tokaji bor is lehet több féle, nem csak aszú létezik.
Szamorodni, sárga muskotály, furmint, hárslevelű, stb.
Biztos van olyan, akinek Tokajban van a kedven borospincéje, de nekünk az nem jött be anno. Sokkal finomabb borokat kaptunk Mád Tolcsva, Erdőbénye, Tállya, vagy Tarcal némelyik ismeretlen borospincéiben, mint a régi központjában, Tokajban.
Nyilván, lehetnek ott is jó pincék, borok, de mi inkább csendesebb helyeket kerestünk, ahol sok a külföldi az nem feltétlenül előnyös minden szempontból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!